Καστελούτσι στην Κύπρο έπαθαν οι αρχές στη Ρώμη

Καστελούτσι στην Κύπρο έπαθαν οι αρχές στη Ρώμη

Διαμαρτυρίες ακτιβιστών για κακοποίηση αλόγων

Οι Ιταλοί ηγέτες δέχονται πιέσεις για να σταματήσουν την εκμετάλλευση των ζώων μετά την κατάρρευση ενός αλόγου που έσερνε άμαξα με τουρίστες μέσα από τα στενά δρομάκια της Ρώμης.  

Το άλογο έπεσε στη Via dei Condotti, έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στο κέντρο της πόλης, στις 17 Οκτωβρίου, καθώς γλίστρησε σε ένα κάλυμμα φρεατίου. Ο οδηγός της άμαξας φέρεται να αγνόησε όσους τον παρότρυναν να εξεταστεί το άλογο από έναν κτηνίατρο, επιλέγοντας αντ' αυτού να συνεχίσει την περιήγηση μόλις το ζώο στάθηκε πάλι στα πόδια του.   

Με αφορμή το συμβάν οι ακτιβιστές κάνουν λόγο για μια αναχρονιστική παράδοση που είναι κακοποίηση ζώων.«Τα άλογα στη Ρώμη αναγκάζονται να ρυμουλκούν εξαιρετικά βαριά φορτία που μπορεί να είναι και πάνω από 800 κιλά σε ολισθηρά πεζοδρόμια και εν μέσω μεγάλης κυκλοφορίας. Ζητάμε από την δήμαρχο, Βιρτζίνια Ράγκι, να σταματήσει αυτή την αδικαιολόγητη εκμετάλλευση των ζώων», λέει εκπρόσωπος του κινήματος υπεράσπισης των ζώων Alleanza Popolare Ecologista.   Η ENPA, η εθνική υπηρεσία για την προστασία των ζώων, δήλωσε ότι και άλλα άλογα είχαν πέσει στο ίδιο σημείο «Ακόμη χειρότερο σε αυτή η ιστορία είναι η συμπεριφορά του οδηγού. Ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα και έτσι η πραγματική υγεία του αλόγου παραμένει μυστήριο», αναφέρουν.  

Οι μικρές άμαξες της Ρώμης, γνωστές ως botticelle, είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες χρεώνουν ακόμη και 350 για μια βόλτα τεσσάρων ατόμων γύρω από τα βασικά μνημεία της ιταλικής πρωτεύουσας.  

Αρκετοί δήμαρχοι είχαν δεσμευθεί να απαγορεύσουν την πρακτική, κάτι που και η Βιρτζίνια Ράγκι, είχε δεσμευθεί επίσης να κάνει πριν από την εκλογή της τον Ιούνιο του 2016. Η ιδέα της αντικατάστασης των αμαξών με ηλεκτρικά οχήματα ήταν κάτι που δεν βρήκε ανταπόκριση. Το μέτρο, που περιελάμβανε την απαγόρευση κυκλοφορίας των αμαξών από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο,όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ψηφίστηκε αργότερα από μια κοινοβουλευτική επιτροπή μεταφορών στην πρώην κυβέρνηση της Ιταλίας, αλλά τίποτα δεν άλλαξε.

Η ENPA κάλεσε τους πολιτικούς να απαγορεύσουν πλήρως την ξεπερασμένη πρακτική: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η δήμαρχος υποσχέθηκε να σώσει τα άλογα από τα χαοτικά δρομάκια της Ρώμης - ζητάμε από τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση».   Υπήρξαν άλλες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που άλογα κατέρρευσαν ή πέθαναν στους δρόμους της Ρώμης. Τριάντα δύο άτομα έχουν άδειες οδήγησης για άμαξες  και στα σχέδια της δημάρχου είναι να μην εκδοθεί καμία νέα άδεια. Οι οδηγοί συχνά έρχονται αντιμέτωποι με ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων που πολεμάνε την πρακτική που έχει επί χρόνια επικρίνεται για τη σκληρότητα της. Περίπου 80 άλογα εξακολουθούν να εργάζονται.

Πηγή 

Loader