Καταγγελίες για κοπή δέντρων σε Λεμεσό και Πέρα Πεδί

Καταγγελίες για κοπή δέντρων σε Λεμεσό και Πέρα Πεδί

«Είναι οξύμωρο να προσπαθούμε να αυξήσουμε το πράσινο από την μια και από την άλλη να μπορεί ο καθένας να προχωρεί στη μαζική κοπή δέντρων»

1611 δέντρα θα κοπούν στο χωριό Πέρα Πεδί, της επαρχίας Λεμεσού, για να κτίσουν πέντε τουριστικές επαύλεις και ένα ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με το Cyprus Alive, οι επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν στο περιβάλλον από την δημιουργία του έργου όπως εκφράστηκαν από διάφορους κρατικούς και άλλους φορείς είναι μεταξύ άλλων: Προβλήματα στη γεωλογία και την εδαφολογία, στο νερό και τους υδάτινους πόρους, στο κλίμα και τον ατμοσφαιρικό αέρα, κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών, πρόκληση θορύβου και δονήσεων, στη χλωρίδα και πανίδα, στην αισθητική του τοπίου και άλλα. Να αναφέρουμε ότι το χωριό περιβάλλεται από πυκνώδη βλάστηση και δασική γη. 

Εντός του οδικού δικτύου της ανάπτυξης θα υπάρχουν σημεία στα οποία δεν θα είναι δυνατή η κυκλοφορία πυροσβεστικού οχήματος, λεωφορείου ή και σκυβαλοφόρου, ενώ σε άλλα σημεία η ευχέρειά τους να διακινηθούν θα είναι οριακή.

Κυβερνητικά τμήματα εξέφρασαν διαφωνίες με την ανάπτυξη, όπως αυτή προτείνεται, αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, ασκούνται πολιτικές πιέσεις για να αρθούν οι ενστάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προς τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο, η οποία βαφτίστηκε «διαβούλευση», αλλά οι ενστάσεις δεν ήρθησαν.

Σε μια... παράλληλη εξέλιξη, το περασμένο Σάββατο διενεργήθηκε, σύμφωνα με καταγγελία των Οικολόγων, τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στο κοιμητήριο της Σφαλλαγγιώτισσας στον Δήμο Αγίου Αθανασίου, με την Μητρόπολη Λεμεσού να προβαίνει σε κοπή τουλάχιστον 80 δέντρων μεγάλης ηλικίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων, μετά από παράπονα πολιτών «διερευνήσαμε την μαζική κοπή δέντρων από την Μητρόπολη Λεμεσού και διαπιστώσαμε πως, στα πλαίσια εργασιών επέκτασης του κοιμητηρίου, δόθηκαν οδηγίες να κοπούν οι καλλιτρίδες οι οποίες είναι ψηλές και υγιείς. Περίπου 70-80 δέντρα αποκόπηκαν».

«Δυστυχώς το Τμήμα Δασών καλείται να εκδίδει άδειες μόνο στην περίπτωση των «προστατευόμενων δέντρων» που καταγράφονται στον περί δασών νόμο, έτσι η Μητρόπολη Λεμεσού προχώρησε στην κοπή των δέντρων χωρίς να απαιτηθεί να εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια κοπής, αλλά και χωρίς να λάβει υπόψη της το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού κ. Κυριάκος Κούρρης δήλωσε τα εξής: «Είναι οξύμωρο να προσπαθούμε να αυξήσουμε το αστικό πράσινο από την μια και από την άλλη να μπορεί ο καθένας να προχωρεί στην μαζική κοπή δέντρων γιατί δεν είναι δασικά. Ως Εκκλησία θα έπρεπε να ήταν πιο ευαισθητοποιημένη στα θέματα πρασίνου και του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να δοθεί επαρκής εξουσία είτε στους Δήμους είτε στα Επαρχιακά Συμβούλια να προστατεύουν επαρκώς το αστικό πράσινο, είτε πρόκειται για δασικά είδη είτε όχι».

Loader