Kenophobia: Έχεις κάτι παραπάνω από 24 ώρες για να τη δεις

Kenophobia: Έχεις κάτι παραπάνω από 24 ώρες για να τη δεις

Μία «Κενοφοβία» υπέροχη, ατμοσφαιρική, συγκινητική, επίκαιρη

H KENOPHOBIA είναι ένα performance της Σταύρης Καλοπετρίδου (Fibre Performing Arts), σε συνεργασία με την πλατφόρμα παραγωγής Once In a Blue Moon της Σταύρης Παπά, που παρουσιάστηκε στις παράλληλες εκδηλώσεις του Larnaca Biennale 2018. 

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν ωστόσο, έχουν αποφασίσει να το ανεβάσουν διαδικτυακά για το κοινό, αφού παρά το γεγονός ότι η εν λόγω contemporary dance «παράσταση» έχει δημιουργηθεί κάτω από άλλες συνθήκες σε μία εποχή όπου φαινομενικά τουλάχιστον ήμασταν ελεύθεροι, αρμόζει και στις μέρες που διανύουμε. 

Το συγκεκριμένο performance λειτουργεί ως μια «φωνή» που θέλει να μας θυμίσει την αδιάκοπη ανθρώπινη μας ανάγκη να γεμίζουμε τα κενά μας με έντονα συναισθήματα, μέσω της αναβίωσης μιας μεγάλης «αγκαλιάς», μια ενέργεια που πλέον και λόγω των συνθηκών, μοιάζει με κάτι μακρινό. 

Σύμφωνα με την Σταύρη Καλοπετρίδου, «Σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα, μέρος της οποίας και ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος, εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε τη διέξοδο, να σπάσουμε την “ακινησία” που μας έχει επιβληθεί και να υπενθυμίσουμε πόση ανάγκη έχει ο καλλιτέχνης να εκφράζεται μέσα από την τέχνη του, που τόσο αγαπά»

Οι καλλιτέχνες βγαίνουν από τη ζώνη άνεσής τους για να αξιολογήσουν εκ νέου την έννοια του προσωπικού χώρου και την "κατοχή ενός χώρου”. Βυθίζονται σε αυτόν τον υπερβολικά γεμάτο -όχι αναγκαστικά φυσιολογικό- κόσμο, με στόχο να παρασύρουν τους θεατές σε μια «κατάσταση», προκαλώντας την ανάγκη για ένα ‘’χώρο που αναπνέει’’… είτε αυτό μεταφράζεται στο περιβάλλον τους, είτε απλώς στις δικές τους σκέψεις.

rtu56

Το ερώτημα είναι αν όλες οι μορφές κενότητας γίνονται από συνειδητή επιλογή κρατώντας την αξία ενός σαφούς χώρου, καθώς και αν υπάρχουν άλλες μορφές κενότητας που οι άνθρωποι θα έχουν πάντα την τάση να φοβούνται και να προσπαθούν να γεμίσουν. 

H «Kenophobia» θα βρίσκεται online εδώ μέχρι τα μεσάνυχτα της 4ης Μαίου 2020, άρα προλαβαίνεις – και αξίζει- να το δεις. 

*Ο όρος κενοφοβία εμπνέεται από το λατινικό όρο Horror Vacui, ο οποίος χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική τάση της πλήρωσης μιας ολόκληρης επιφάνειας ενός χώρου ή ενός έργου τέχνης με λεπτομέρεια.

Χορευτές: Σταύρη Καλοπετρίδου, Έλενα Γ. Φλουρή, Πωλίνα Σταμπόλη, Σωτήρης Σωτηρίου. 

Artistic director/ χορογράφος: Σταύρη Καλοπετρίδου 

Concept: Έλενα Φλουρή

Parts of Music Composed: Σωκράτης Ιωαννίδης

Music Editing: Δώρος Νικολαίδης, Έλενα Φλουρή

Production Design: Σταύρη Παπά

Video: Δημήτρης Πιερή

Production: Once In a Blue Moon

Loader