Κιμ Καρντάσιαν και Φλόιντ Μέιγουεδερ: Επενδυτές κρυπτονομισμάτων τους κάνουν αγωγή

Κιμ Καρντάσιαν και Φλόιντ Μέιγουεδερ: Επενδυτές κρυπτονομισμάτων τους κάνουν αγωγή

Ο τρόπος που επηρέασαν την αξία του κρυπτονομίσματος

Κατηγορούνται πως το προώθησαν το κρυπτονόμισμα και χειραγώγησαν την τιμή του.

Το κρυπτονίμισμα είναι το EthereumMax το οποίο έχασε το 97% της αξίας του από τις αρχές του Ιουνίου. Η Κιμ Καρνάσιαν το είχε κάνει διαφήμιση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στα social media ενώ ο γνωστός μποξέρ προώθησε το κρυπτονόμισμα σε ένα συνέδριο bitcoin με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί.

Μπελάδες με την Δικαιοσύνη βρήκαν ξαφνικά η γνωστή τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν Γουέστ και ο πρώην επαγγελματίας μποξέρ Φλόιντ Μέιγουεδερ μετά από συλλογική αγωγή που κατατέθηκε εναντίον τους για παραπλάνηση επενδυτών σχετικά με το κρυπτονόμισμα EthereumMax, το οποίο προώθησαν σε εκατομμύρια followers που τους παρακολουθούν στα social media.

Στην αγωγή που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια οι προσφεύγοντες κατηγορούν τους δύο σταρ για προώθηση του κρυπτονομίσματος και συνεπώς χειραγώγηση της τιμής του, με «εσφαλμένες ή παραπλανητικές δηλώσεις» σε αναρτήσεις τους στα social media.

Η Kαρντάσιαν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πέρυσι, όταν ανέβασε story στο Instagram προωθώντας το EthereumMax: «Σας αρέσουν τα crypto;;; Δεν σας δίνω συμβουλές, αλλά μοιράζομαι τι μου είπαν μόλις οι φίλοι μου για το κρυπτονόμισμα Ethereum Max!».

Στην ανάρτηση αυτή, η Kardashian West συμπεριέλαβε το hashtag #ad - σημείωνε δηλαδή ότι επρόκειτο για διαφημιστικό περιεχόμενο - αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε πληρωθεί για την προώθηση του κρυπτονομίσματος. Εκτιμάται ότι έλαβε από 500.000 εως 1 εκατ. δολάρια για τη συγκεκριμένη διαφήμιση, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιευθεί το ακριβές ποσό.

Όσον αφορά τον Μέιγουεδερ, φέρεται να προώθησε το κρυπτονόμισμα στον αγώνα που έδωσε με αντίπαλο τον σταρ του YouTube, Λόγκαν Πολ. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να πληρώσουν για τα εισιτήρια του αγώνα με EthereumMax, γεγονός που εκτόξευσε την τιμή του, όπως σημειώνεται στην αγωγή.

Επίσης, ο μποξέρ προώθησε το EthereumMax σε ένα σημαντικό συνέδριο bitcoin στο Μαϊάμι με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί. Ο μποξέρ δεν φαίνεται να έχει αποκαλύψει πόσα χρήματα πήρε για την προώθηση του κρυπτονομίσματος, ανέφερε η αγωγή. Την πρωτοβουλία για την ομαδική αγωγή είχε ο Ράιαν Χιούγκελριτς ο οποίος μαζί με άλλους επενδυτές αγόρασαν το κρυπτονόμισμα μεταξύ 14 Μαΐου και 17 Ιουνίου του 2021.

Διάβασε Επίσης: Ταϊλάνδη: Το ποσό που θα πληρώνουν οι τουρίστες από τον Απρίλιο 

Το EthereumMax έχει χάσει περίπου το 97% της αξίας του από τις αρχές του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το EthereumMax δεν έχει καμία σχέση με το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στη σχετική αγορά, όπως σημειώνεται και στην αγωγή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Καρντάσιαν και ο Μέιγουεδερ μπαίνουν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών για προώθηση κρυπτονομισμάτων.

Το 2018, ο Φλόιντ Μέιγουεδερ κατηγορήθηκε από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι «φουσκώνει» μία ICO (αρχική προσφορά κρυπτονομισμάτων). Τότε κατέβαλε το ποσό των 600.000 δολαρίων για διακανονισμό με την SEC χωρίς να παραδεχτεί ή να αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Τσαρλς Ράντελ, πρόεδρος της βρετανικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) αναφέρθηκε στη διαφήμιση του EthereumMax στο Instagram της Kιμ Καρντάσιαν, σε μια ομιλία όπου προειδοποιούσε για απάτες στα κρυπτονομίσματα.

Πηγή

Loader