Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

Ανακοίνωση από την UniteCyprusNow μετά την απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων

 

Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κλείσει τέσσερα από τα εφτά σημεία διέλευσης στη χώρα, με τη δικαιολογία ότι είναι αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη και στα δικαιώματά μας. 

 

Γεγονότα: Δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε και ένα κρούσμα Κορονοϊού στο βορρά. Οι ιοί μεταφέρονται χωρίς να αναγνωρίζονται, για μέρες. Ένας ιός δεν διαλέγει ένα συγκεκριμένο σημείο διέλευσης! 

 

Υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ιταλία, Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος στα αεροδρόμια για ανθρώπους που έρχονται από αυτές τις χώρες. Το επιχείρημα ότι θα ενισχυθούν τα σημεία διέλευσης δεν βγάζει νόημα - θα κάνουν ελέγχους πάνω στην πράσινη γραμμή; Με ποια βάση; 

 

Η απόφαση αποτελεί παρενόχληση των ανθρώπων που περνούν την πράσινη γραμμή και παραβίαση των Ευρωπαϊκών οδηγιών, αφού σύμφωνα με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προβεί σε τέτοια μέτρα. 

 

Η απόφαση πάει ενάντια στα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλούν τις δύο πλευρές να ενισχύσουν την επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Για μας, αυτή είναι ακόμη μία απόδειξη ότι οι δυνάμεις του στάτους-κβο, ή ακόμα χειρότερα, οι δυνάμεις της διχοτόμησης, δοκιμάζουν την αντίδραση του κόσμου. 

 

Αδιαμφισβήτητα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να πάρει μέτρα ενάντια στον ιό. Αλλά η σωστή κίνηση, για το καλό όλων των ανθρώπων του νησιού, δεν μπορεί ποτέ να είναι η μονομερής δράση. Η σωστή κίνηση θα ήταν να ενισχυθεί η δικοινοτική τεχνική επιτροπή υγείας για να εργαστεί απέναντι σε αυτήν την απειλή, μια απειλή που δεν αναγνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε σημεία διέλευσης.  

Μια τέτοια κρίση είναι ακόμα μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ζούμε μαζί στο ίδιο νησί. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες απειλές, που απαιτούν κοινή δράση και συνεργασία με στόχο ένα ενωμένο μέλλον. 

Loader