Κωνσταντίνος Τζούμας: Ο εστέτ, μπον βιβέρ καλλιτέχνης που «έφυγε» σήμερα από τη ζωή

Κωνσταντίνος Τζούμας: Ο εστέτ, μπον βιβέρ καλλιτέχνης που «έφυγε» σήμερα από τη ζωή

Ο άγνωστος γάμος, οι 5 ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, η διαθήκη του που θα έχει αέρα κοπανιστό και οι δηλώσεις που συζητήθηκαν

Ο γνωστός ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης με μία σχεδόν κινηματογραφική ζωή.

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και χορό στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε μια από τις πλέον χαρακτηριστικές, ροκ εντ ρολ φυσιογνωμίες, μια ανατρεπτική προσωπικότητα. Έζησε μια πολυτάραχη ζωή,  είχε πολλούς θαυμαστές, αλλά και πολλούς ισχυρούς πολέμιους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς οι δηλώσεις του προκαλούσαν αίσθηση και αντιδράσεις.

Σε ηλικία 15 ετών έχασε τη μητέρα του. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: “Αισθάνθηκα ότι χωρίς τη μητέρα μου δεν είχε κανένα νόημα πια. Μια νεαρή, πάντως, σε ένα δωμάτιο στη Στοκχόλμη, πριν χρόνια, μου είπε ότι ενώ είμαι κοινωνικός, δεν ξανοίγομαι, σαν να υπάρχει μια λεπτή γραμμή που δεν ξεπερνώ. Κι αυτό μου συμβαίνει γιατί έχασα τη μητέρα μου μικρός και δεν θέλω να πονέσω.

Ξέρω όμως ότι οτιδήποτε έχω κάνει που έχει προκαλέσει εντύπωση, έχει γίνει με την γυναικεία μου πλευρά. Και τα βιβλία που έγραψα, και οι ταινίες που έπαιξα και το θέατρο, έχουν γίνει με τη δική της ευαισθησία, ματιά, κομψότητα. Ο μπαμπάς ήταν ένας άλλος τύπος, ωραία φιγούρα, αλκοολούχα αναπνοή, κομψά κοστούμια, αργά τη νύχτα”.

1

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας, όταν ζούσε στη Νέα Υόρκη, είχε παντρευτεί με την Ίζαμπελ Γουόρντ για να μπορέσει να βγάλει αμερικανικό διαβατήριο.

“Έφτασα στο Μανχάταν το χειμώνα του 1971, με τριάμισι δολάρια στην τσέπη. Και έζησα εκεί τέσσερα χρόνια, ως έρμαιο. Βρέθηκα στη Νέα Υόρκη ύστερα από μια περιοδεία με την ομάδα της Ζουζούς Νικολούδη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πόζαρα ως γυμνό μοντέλο για φωτογράφους ή ζωγράφους σε art schools. Ήταν το ευκολότερο, γιατί αν σου ζητάνε άψογα αγγλικά για μια δουλειά… δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Τα κόκαλά μου ξαφνικά έγιναν έργο τέχνης.

Δεν είναι και λίγο, μια χαρά. Κυκλοφορούσα με την ακτινογραφία μου υπό μάλης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα βόλευα από αυτό –καλά ήταν… Ζούσα από μικροεξυπηρετήσεις και δωράκια, φιλοξενούμουν από διάφορες τύπισσες που ήταν πολύ γενναιόδωρες. Εγώ νόμιζα πως τις γοήτευα, ενώ αυτές απλώς με έκαναν πάσα η μια στην άλλη επειδή ήμουν το καινούριο πρόσωπο στην πόλη και ήθελαν να δουν τι καπνό φουμάρω.

Ο γάμος μου στη Νέα Υόρκη ήταν δώρο (για να βγάλω αμερικανικό διαβατήριο) που μου έγινε από την Ίζαμπελ Γουόρντ, κόρη ενός Άλεξ Γουόρντ –τρία phd στην οικονομία, τη φιλοσοφία και την ιστορία– και μιας Αμερικανίδας σταρ που πέθανε σε τρελοκομείο στο Λος Άντζελες. Ο μπαμπάς, μια μεγάλη φυσιογνωμία, λάτρευε τους Έλληνες, ζούσε από στοιχήματα, και όταν του είπε η κόρη του πως ο γαμπρός ήταν Έλληνας, τρελάθηκε από τη χαρά του, διότι ήμουν ο μόνος που μόλις έλεγε «hypothesis», «dilemma», «utopia», «euphoria», τον καταλάβαινα αμέσως. Και αυτό ο ίδιος το θεώρησε δώρο” είχε γράψει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα andro.gr.

Όπως έχει πει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Τζούμας, αυτός ο γάμος κράτησε 3,5 χρόνια και μετά ήρθε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ετέθη ένα θέμα.

“Εγώ  είπα ότι δεν είμαι διατεθειμένος από εδώ και στο εξής να δουλεύω για το γάλα του παιδιού μου κι ότι θα γυρίσω στην Ελλάδα κάποια στιγμή. Εκείνη ήταν Αγγλίδα, της είπα πώς το βλέπεις το θέμα; Τελικά το ρίξαμε το παιδί, εκείνη την εποχή ήταν της μόδας οι εκτρώσεις” είχε δηλώσει ο ηθοποιός.

“Δεν ξέρω αν αγάπησα ποτέ για να απαντήσω. Ήμουν κάθε φορά ερωτευμένος, αν και τότε ήταν λίγο και σκέτο κορμί, μόνο για την πράξη. Δεκαετία του ’60, ’70 στη Νέα Υόρκη το σεξ ήταν απενεχοποιημένο και προς κάθε κατεύθυνση” είχε πει ακόμη.

2

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή είχε μιλήσει για τη μάχη του με τον καρκίνο και τα πέντε παιδιά που δεν απέκτησε.

“Έχω ζήσει 5 ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στην ζωή μου. Ήταν όλες με διάφορες τύπισσες που ήταν πιο ροκ από εμένα και που καμία τους δεν ήθελε να τα κρατήσει γιατί δεν ήθελαν να αναλάβουν το ρόλο του γονιού. Η αλήθεια είναι ότι αν είχα την οικονομική επιφάνεια του Μικ Τζάγκερ δεν θα είχα καμία αντίρρηση να έχω πέντε παιδιά”, είχε δηλώσει ο ραδιοφωνικός παραγωγός στην εκπομπή «Κορίτσια για Σπίτι».

Είχε μιλήσει και για την περιπέτειά του με τον καρκίνο το 2004: “Είδα τους Ολυμπιακούς από τον Ευαγγελισμό με τον ορό στην φλέβα μέσα, κάνοντας χημειοθεραπεία. Ξεκίνησα μέσα Ιουλίου και πήγε μέχρι αρχές Δεκεμβρίου. Και μετά το ξέχασα. Ήταν σαν όνειρο. Δεν ήταν το καλύτερο, αλλά όχι και το χειρότερο γιατί μου προέκυψε ένα είδος ξανακοιτάγματος της ζωής”.

7

“Οτιδήποτε έχω κάνει που έχει προκαλέσει εντύπωση, έχει γίνει με την γυναικεία μου πλευρά”

“Υπήρχαν έρωτες, υπήρχαν φιλιά με κορίτσια που μέσα στη βροχή έγραψαν και έμειναν σαν κινηματογραφικά στιγμιότυπα. Γιατί θέλαμε να ζήσουμε στη ζωή μας αυτό που βλέπαμε στο σινεμά. Κι έτσι επηρεάστηκα, υποσυνείδητα ίσως, σε μια αισθητική, όπου η ηθική δεν έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο. Μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι η αισθητική εμπεριέχει μια ηθική. Διότι δεν σου επιτρέπει να κάνεις μπανάλ και κακόγουστα πράγματα. Είναι κι αυτή μια χρυσή φυλακή”, είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη.

Η ερωτική ζωή 

Αναφερόμενος στα χρόνια που το AIDS ήταν σε έξαρση, αποκάλυψε πως έκανε αποχή από το σεξ, καθώς δεν χρησιμοποιούσε προφυλακτικό.

“Απείχα. Μου ήταν αδύνατον να κάνω χρήση προφυλακτικού. Μέχρι να γίνει η διαδικασία, η στύση πήγαινε περίπατο! Η στύση είναι περίεργο πράγμα καθώς μεγαλώνεις, όταν την χρειάζεσαι δεν προκύπτει και όταν προκύπτει δεν έχεις κανέναν να την μοιραστείς!”, είχε εξομολογηθεί.

 

Ακόμη, ο Κωνσταντίνος Τζούμας είχε αποκαλύψει πως δεν έχει αποταμιεύσει χρήματα: “Η διαθήκη μου θα έχει μέσα αέρα κοπανιστό! Δεν έχει μείνει τίποτα! Δεν θα βρουν απολύτως τίποτα. Θα είναι αυτό που περίμενες να… αλλά δεν…”!

Η δήλωση για τις γυναικοκτονίες που είχε προκαλέσει σάλο

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Κωνσταντίνος Τζούμας μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινό” σχετικά με τις σεξιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Κοζάνης για τη φλυαρία των γυναικών, ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός είχε πει: “Έχει ένα δίκιο ο Μητροπολίτης Κοζάνης όσον αφορά τις φλύαρες γυναίκες. Μιλάνε πολύ σε σημείο που εκνευρίζεσαι. Πιστεύω ότι οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα οφείλονται σε ένα βαθμό στη φλυαρία των γυναικών. Μιλάνε ακατάπαυστα. Θα μου πεις τώρα, δεν μπορεί να γενικεύεις. Είναι αφόρητο πάντως”.

“Μαύρο χιούμορ, έκανα μαύρο χιούμορ, όπως κάνω σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι δυνατόν… πρέπει να ξέρεις πολύ λίγο τον Τζούμα…” είχε πει στη συνέχεια, απαντώντας στις αντιδράσεις. “«Το τελευταίο που θα περνούσε στο μυαλό κανενός για μένα είναι ότι είμαι μισογύνης. Έχω αναφερθεί σε ένα σωρό θέματα metoo, politically correct, τα Εξάρχεια κολλήσανε σε αυτή τη φράση. Υπερβολικό το βρίσκω…”.

Με πληροφορίες από enikos.gr, Lifo

Loader