Κωνσταντινούπολη: Διαμαρτυρία κατά του Charlie Hebdo

Κωνσταντινούπολη: Διαμαρτυρία κατά του Charlie Hebdo

Διαμαρτυρία κατά του Charlie Hebdo έγινε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, μετά την απόφαση του γαλλικού σατιρικού περιοδικού να αναδημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ

Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μπεγιαζίτ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Κρατούσαν πλακάτ που απειλούσαν τόσο το Charlie Hebdo όσο και τον Εμανουέλ Μακρόν ότι «θα το πληρώσουν ακριβά».

«Η Γαλλία είναι τρομοκρατική χώρα» και «Ο Μακρόν είναι διάβολος, όχι άνθρωπος», έγραφαν άλλα πλακάτ.  

φαφαφ

Στις 7 Ιανουαρίου 2015, δύο ισλαμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού, δολοφονώντας εκεί 11 ανθρώπους. Συνολικά, στις επιθέσεις που έγιναν για τρεις ημέρες στο Παρίσι, δολοφονήθηκαν 17 άνθρωποι.  

Αν και οι δράστες έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, στις 2 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η δίκη για 14 που κατηγορούνται ως συνεργοί τους. Με αφορμή την έναρξη της δίκης, το Charlie Hebdo αναδημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις.   EPA   Στην Τουρκία, εκτός από τη διαδήλωση, υπήρξε και κυβερνητική αντίδραση σε αυτή την απόφαση του σατιρικού περιοδικού. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την αναδημοσίευση, κάνοντας λόγο για «έλλειψη σεβασμού για τη θρησκεία μας και τον προφήτη μας».  

Ο Νουρεντίν Σιρίν, αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού δικτύου Kudus, δήλωσε ότι «Μακρόν θα πληρώσει ακριβά, τόσο για την αλαζονεία του στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για την υποστήριξή του στις προσβολές κατά του Ισλάμ, υπό πρόσχημα της ελευθερίας του Τύπου».   EPA   Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναδημοσίευση των σκίτσων, η αλ Κάιντα απείλησε ξανά το Charlie Hebdo, σύμφωνα με το SITE, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμικών ιστότοπων. Η δολοφονική επίθεση «δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό», προειδοποίησε η τζιχαντιστική οργάνωση.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Loader