Kυκλοφορία του άλμπουμ «Ceiling Inferno»

Kυκλοφορία του άλμπουμ «Ceiling Inferno»

Τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η παρουσίαση υποστηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και το Carved to Flow Foundation.

Κείμενο: Άρης Μοχλούλης

Η Akwa Ibom φιλοξενεί την κυκλοφορία του άλμπουμ «Ceiling Inferno». Παραγωγής Παναγιώτη Μηνά του Pyrgatory Studio, και βασισμένο στην ποιητική συλλογή «Marvelous Ceiling Inferno» του Χρήστου Κυριακίδη, το άλμπουμ περιλαμβάνει συνεισφορές των Μαρία Σπίβακ, Βερόνικα Γεωργίου, Τάσου Λαμνήσου (x.ypno) και Αναστασία Δολιτσάη ((Uvglov). Ως εξώφυλλό του χρησιμοποιεί φωτογραφία του πίνακα της Μαρίνας Ξενοφώντος με τίτλο «Ceiling Inferno». Μια καινούργια ταινία της Ξενοφώντος χρησιμοποιείται και ως βίντεο κλιπ για το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ.

Η συλλογή δεκατριών ποιήματων του Κυριακίδη αφηγείται τη συμφιλίωσή του με το θάνατο. Τα σημεία επαφής που αναδιπλώνονται σε αυτά τα ποιήματα είναι ακουστικά, αισθησιακά και γνώριμα. Αρκετά από αυτά ακολουθούν την παιδική ηλικία και ενηλικίωση του Κυριακίδη στο περιθώριο καταπιεστικών σχολείων και αυστηρών παρελάσεων. Παραβατικές πράξεις αφθονούν στους στίχους του αλλά με απελευθερωτική τρυφερότητα. Τοποθετημένη στην κορυφή της συλλογής, μια ασημένια φιγούρα βγάζει τη γλώσσα της έξω: μια τριπλή χειρονομία περιφρόνησης, πρόκλησης και συμφιλίωσης, μια ήρεμη αναμονή του τελευταίου οβολού του Χάροντα.

Καθένα από τα οκτώ κομμάτια του άλμπουμ παίρνει τον τίτλο του απευθείας από τα δεκατρία ποιήματα του βιβλίου. Πέντε από τα κομμάτια αναπαράγουν τους στίχους των ποιημάτων είτε μετατρέποντάς τους απευθείας σε στίχους, είτε παραλάσσοντας τους μέσα από γλωσσικά παιχνίδια,  τεχνικές concrete poetry και αυτοσχεδιασμούς. Για την παραγωγή, ο Μηνά συνεργάστηκε με Κύπριους μουσικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, συνδυάζοντας διάφορα στυλ beatmaking και σύνθεσης, ενώ ενσωματώνει και τις δικές του επιρροές από drone και noise. Το άλμπουμ ταυτόχρονα αναφέρεται στο στην ποιητική συλλογή του Κυριακίδη και αποκλίνει από αυτήν, παραθέτοντας έναν διαπροσωπικό απολογισμό της από τον Μηνά και τους συνεργάτες του.

Ο πίνακας της Ξενοφώντος «Ceiling Inferno» κρεμάστηκε και φωτογραφήθηκε. Η τεκμηρίωση αυτή τυπώνεται ως εξώφυλλο του άλμπουμ. Το σκηνικό του πίνακα: ένα κάστρο φλεγόμενο, σφυρί, καρφιά, σκάλα και ένα ζευγάρι τακούνια χωρίς ιδιοκτήτη, μία σκηνή άχρονης εκκένωσης, σκιαγραφεί τον τόνο του άλμπουμ. Για την ομότιτλη ταινία της «Ceiling Inferno» αυτή η σκηνή επανασυντίθεται και ζωντανεύει· η φωτιά φουντώνει.

Πενήντα περιορισμένης έκδοσης βινύλια του δίσκου και δέκα αντίγραφα της ποιητικής συλλογής θα είναι διαθέσιμα στην Akwa Ibom κατά τη διάρκεια των τριών ημερών.

 

Τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, 19:30-21:00:  Ζωντανή ερμηνεία του δίσκου από τον Παναγιώτη Μηνά με κέντημα “Fireball” του Χρήστου Κυριακίδη και προβολή του videoclip “Ceiling Inferno” της Μαρίνας Ξενοφώντος.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, 19:30-21:00: Ανάγνωση από τον Χρήστο Κυριακίδη.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, 19:30-21:00: Ερμηνεία από την Μαρία Σπίβακ ενός νέου ηχητικού με τίτλο “Anal Springs”, το οποίο δανείζεται στοιχεία από το ποίημα του Κυριακίδη “Θαυμάσια Πυρκαγιά Οροφής”.

Όλες οι περφόρμανς θα ξεκινήσουν στις 20:00.

Το Σάββατο θα γίνει πάρτι με dj sets από τους Παναγιώτη Μηνά και Sc4m Eternal στο Hollywood Pub (Ναυάρχου Νικοδήμου 8, Αθήνα, 105 57) από τις 22:00.

Loader