Κύπρος: Προωθείται νομοσχέδιο για εικαστικούς καλλιτέχνες

Κύπρος: Προωθείται νομοσχέδιο για εικαστικούς καλλιτέχνες

Για πρόσθετο εισόδημα

Κεντρική φωτογραφία έργο του Leontios Toumpouris από την eins gallery

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατατίθεται η πρόταση νόμου των βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και της βουλευτού των «Ανεξάρτητων» Άννας Θεολόγου.

Σκοπός της πρότασης νόμου – η οποία αναμένεται να υπερψηφιστεί - είναι η τροποποίηση του περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Νόμου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του "δικαιώματος παρακολούθησης" και σε έργα των οποίων η τιμή πώλησης είναι κάτω από €3.000.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν και οι Οικολόγοι σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Ανδρέα Κυπριανού, η ρύθμιση που προτείνεται με την πρόταση νόμου θα επιτρέψει στους καλλιτέχνες να εξασφαλίσουν ένα πρόσθετο εισόδημα εισπράττοντας το σχετικό «δικαίωμα παρακολούθησης» που προνοεί ο νόμος για έργα των οποίων η τιμή πώλησης είναι κάτω των 3000 ευρώ, μόλις αρχίσει να κινείται και η αγορά έργων τέχνης.

Τι είναι το «δικαίωμα παρακολούθησης»

Το «δικαίωμα παρακολούθησης» είναι το δικαίωμα των καλλιτεχνών και των κληρονόμων τους να εισπράττουν ποσοστό επί των μεταπωλήσεων (δημοπρασίες, γκαλερί, κοκ), το οποίο ανέρχεται σε 4%. Ως έχει η νομοθεσία σήμερα οι καλλιτέχνες αποκτούν "δικαίωμα παρακολούθησης" μόνο για έργα των οποίων η τιμή πώλησης είναι άνω των 3.000 ευρώ.

Με την πιο πάνω τροποποίηση κάποιοι εκ των καλλιτεχνών δεν θα αποστερείται της ανταμοιβής που δικαιούται βάσει του «δικαιώματος παρακολούθησης», η χρέωση δεν θεωρείται αποτρεπτική για τους πωλητές ή τους εμπόρους τέχνης αλλά είναι μια πολύ σημαντική οικονομική ανάσα, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουν οι άνθρωποι του πολιτισμού και ειδικά οι εικαστικοί καλλιτέχνες, όπως συμπληρώνει ο κ. Περδίκης στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επ. Εμπορίου.

dhdhd
Stelios Votsis, is not gallery

Βοηθά πολύ τους νέους καλλιτέχνες, λέει ο Γιώργος Περδίκης

Είναι κάτι που θα βοηθήσει αρκετά και τους νέους καλλιτέχνες οι οποίοι στην αρχή της καριέρας τους πωλούν τα έργα τους σε χαμηλή τιμή. Με αυτή τη πρόταση νόμου όσο περνάει ο καιρός και τα έργα τους θα παίρνουν περισσότερη αξία, θα μπορούν να εισπράττουν ποσοστό επί των μεταπωλήσεων, ανέφερε μιλώντας στην Offsite ο Πρόεδρος των Οικολόγων.

Πρόταση που ετοίμασε ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης σχετικά με την ιδέα αυτής της πρότασης νόμου σημείωσε πως «ήταν μια πρόταση που είχε ετοιμάσει ο Αχιλλέας Δημητριάδης σε μία προσπάθεια να προωθήσει αυτό το δίκαιο αίτημα των εικαστικών καλλιτεχνών. Υπάρχει ένα θέμα, όταν έγινε ο νόμος, οι καλλιτέχνες για να μπορούν να εισπράττουν αυτό το δικαίωμα από τα έργα τους η τιμή πώλησης θα έπρεπε να είναι άνω των 3000 ευρώ. Αυτό το εντόπισε ο Αχιλλέας, όταν ετοίμαζαν την έκθεση για τον ζωγράφο Χριστόφορο Σάββα. Του έλεγαν ότι αυτό είναι λόγω Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Έψαξε την Ευρωπαϊκή Οδηγία και ανακάλυψε ότι αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό και έτσι έγινε η προσπάθεια για την αλλαγή του νόμου».

«Προς την ορθή κατεύθυνση για τη διόρθωση αυτής της στρέβλωσης»

Η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου, μιλώντας στην Offsite για το όλο ζήτημα – αφού και η ίδια συνυπογράφει την εν λόγω πρόταση νόμου – ανέφερε πως στηρίζει την τροποποίηση καθώς είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την διόρθωση αυτής της στρέβλωσης.

«Τα δικαιώματα των ανθρώπων του πολιτισμού σε αυτά τα δεδομένα που ζούμε χρειάζονται ακόμα περισσότερη στήριξη», σημείωσε καταληκτικά η κ. Θεολόγου

Loader