Κύπρος: Τι θα γίνει με το ανεργιακό επίδομα

Κύπρος: Τι θα γίνει με το ανεργιακό επίδομα

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για την παροχή ειδικού ανεργιακού επιδόματος

Δημοσιεύτηκε η Απόφαση της Υπουργού Εργασίας για το σχέδιο πλήρους αναστολής εργασιών επιχείρησης και για το ανεργιακό.

Στην εν λόγω Απόφαση επισυνάπτεται ως Παράρτημα Ι η σχετική αίτηση που θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά οι εργοδότες (νομικού ή/ και φυσικού προσώπου) για πλήρη αναστολή εργασιών της επιχείρησης και δήλωση εργοδοτουμένων για καταβολή ειδικού ανεργιακού επιδόματος.

Η εν λόγω αίτηση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.coronavirus.mlsi.gov.cy το συντομότερο δυνατόν.

Το Υπουργείο προτρέπει τους ενδιαφερόμενους  να μελετήσουν τα στοιχεία της αίτησης, έτσι ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως για την ηλεκτρονική υποβολή της.

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο Σχέδιο είναι να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020.

Επίσης σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης, δεν πρέπει να απολυθεί οποιοσδήποτε εργαζόμενος τόσο για την περίοδο συμμετοχής της επιχείρησης στο Σχέδιο όσο και για επιπρόσθετη περίοδο ίση με την περίοδο συμμετοχής στο Σχέδιο συν ένα επιπλέον μήνα (εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως).

Για επιχειρήσεις που εργοδοτούν πέραν των 9 εργοδοτουμένων, το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα δεν παρέχεται σε διευθυντές μετόχους, συνεταίρους που κατέχουν πέραν του 20% των μετοχών, γενικούς διευθυντές και διευθυντικά στελέχη που εμπίπτουν στο 10% των εργοδοτουμένων της επιχείρησης.

Για επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 πρόσωπα δύναται να καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα σε όλους τους εργοδοτουμένους της επιχείρησης ανεξαρτήτως της ιδιότητας των προσώπων αυτών.

Loader