Λιγότερο ενοχλητικό πλέον το rapid test

Λιγότερο ενοχλητικό πλέον το rapid test

Του Γιώργου Μιχαηλίδη για την Offsite

Άρχισαν τα ρινικά τεστ για εργαζόμενους - Η διαδικασία που θα ακολουθείται - Πότε θα πρέπει να κάνετε & ρινοφαρυγγικό

Οι συζητήσεις που γίνονταν το τελευταίο διάστημα για τη διενέργεια ρινικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό πήραν σάρκα και οστά. Από χθες Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 το τεστ που δεν θεωρείται τόσο ενοχλητικό διενεργείται στο γενικό πληθυσμό. Δηλαδή, πλέον οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να υποβάλλονται κάθε εβδομάδα σε τεστ κορωνοϊού θα το πράττουν με τη νέα μέθοδο.

Όπως εξήγησε στην Offsite, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Καρολίνα Στυλιανού, το Υπουργείο κατόπιν διευθετήσεων προχώρησε σε αυτή την απόφαση. Όπως τόνισε ο παραδοσιακός τρόπος με το ρινοφαρυγγικό τεστ δεν θα σταματήσει όμως θα χρησιμοποιείται μόνο σε όσους  εντοπίζονται θετικοί αμέσως μετά το ρινικό τεστ. Η διαδικασία του δεύτερου τεστ θα γίνεται επί τόπου. Σε τρίτο στάδιο θα γίνεται και η μοριακή εξέταση pcr τεστ.

Σημειώνεται ότι η αρχική απόφαση ήταν όπως το ρινικό τεστ διενεργείται αρχικά στα σχολεία, αλλά το Υπουργείο Υγείας επεξεργάστηκε από την πρώτη στιγμή αυτή τη μέθοδο για το γενικό πληθυσμό. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αναθεωρείται το πρωτόκολλο για την αποδέσμευση των στενών επαφών των κρουσμάτων. Η  αποδέσμευση των στενών επαφών την 7η ημέρα αντί τη 10η ισχύει από τις επαφές των κρουσμάτων που δηλώθηκαν από χθες Τετάρτη.

Σε περίπτωση που οι στενές επαφές δεν απομονωθούν από το θετικό κρούσμα (π.χ. γονείς που προσέχουν ανήλικο παιδί, φροντιστές που φροντίζουν άτομα που δεν αυτοεξυπηρετούνται, κτλ), τότε η ημέρα έναρξης της απομόνωσης τους ανανεώνεται από την ημέρα αποδέσμευσης του θετικού κρούσματος. Μέχρι την τελευταία ημέρα πριν την αποδέσμευσή του το θετικό άτομο είναι εν δυνάμει μεταδοτικό.

Δεν θα κάνουν τεστ οι εμβολιασμένοι

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί διάταγμα το οποίο θα απαλλάσσει όλους όσοι έχουν εμβολιασθεί, από την υποχρέωση διενέργειας εβδομαδιαίου rapid test για εργαζομένους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Πηγή 

Loader