Μάσκα ξανά στην Κύπρο από σήμερα!

Μάσκα ξανά στην Κύπρο από σήμερα!

Ποιοι χώροι εξαιρούνται και πόσο κοστίζει το πρόστιμο;

Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα η χρήση μάσκας σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους.

Μετά από μία μικρή ανάσα που πήραμε οι μάσκες επανέρχονται έπειτα από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και στην Κύπρο όπως ακριβώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε στο Υπουργικό λόγω της αύξησης στους επιδημιολογικούς δείκτες αλλά και στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στοιχεία που θορύβησαν, όπως επεσήμανε, όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και αυτή τη φορά ο κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα γιατί «τηρώντας τα μέτρα πρώτα προστατεύουμε τον εαυτό μας και δεύτερο τα αγαπημένα μας πρόσωπα και αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να φοράμε τις μάσκες μας».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι η πρόταση αυτή τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού καθώς οι αρμόδιοι φορείς συνειδητοποίησαν ότι «δυστυχώς αρκετοί συνάνθρωποί μας κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς τη χρήση μάσκας, ενώ είχαν συμπτώματα».

«Άρα υπήρξε μεγάλη αναμετάδοση του ιού τις τελευταίες μέρες και άρα προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή την αναμετάδοση και την ίδια στιγμή δεν στερούμε οποιαδήποτε ελευθερία από τον κόσμο», ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ελεγχόμενη, ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα και «αν πρέπει να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα θα τα λάβουμε».

Ανέφερε εξάλλου ότι την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει συνάντηση με την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή «και αν θα εισηγηθούν οποιαδήποτε άλλα επιπρόσθετα μέτρα θα τα λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Από την πιο πάνω ρύθμιση, εξαιρούνται τα ακόλουθα:

• Οικίες,

• Άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε,

• Άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους (περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων),

• Άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κτλ),

• Ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος,

• Άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας,

• Άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα

• Άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.

Υπενθυμίζεται πως η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση / υποστατικό.

Loader