Μάθαμε πόσα έχασε o Ζούκερμπεργκ επειδή έπεσαν Facebook και Instagram
Αλλά και εξαιτίας αποκαλύψεων
Ο προσωπικός πλούτος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook, μειώθηκε κατά περισσότερα από 6 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, ταρακουνώντας τη θέση του στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Αιτία το διπλό πλήγμα που δέχθηκε μέσα σε 24ωρες: οι αποκαλύψεις της πληροφοριοδότριας (και πρώην υπαλλήλου του), Φράνσις Χάουγκεν σε τηλεοπτική συνέντευξη και φυσικά το 6ωρο μπλακάουτ σε Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger με τους 3,5 δισ. χρήστες.
Το μαζικό ξεπούλημα μετοχών του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε σε πτώση κατά 4,9% τη Δευτέρα η οποία άρχεται να προστεθεί την πτώση κατά 15% των μετοχών που καταγράφεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η πτώση των μετοχών τη Δευτέρα μείωσε την ”αξία” του Ζούκερμπεργκ στα 121,6 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον πίσω από τον Μπιλ Γκέιτς στο Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Συνολικά μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Ζούκερμπεργκ έχασε περίπου 19δις δολάρια.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Wall Street Journal άρχισε να δημοσιεύει μια σειρά από ρεπορτάζ που βασίζονται σε μια συλλογή εσωτερικών εγγράφων, αποκαλύπτοντας ότι το Facebook είχε γνώση για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων με τα προϊόντα του - όπως η βλάβη του Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών και η παραπληροφόρηση σχετικά με τις ταραχές του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου - αλλά την ίδια υποβάθμισε τα ζητήματα με σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις.
Οι καταγγελίες αυτές έχουν τραβήξει την προσοχή κυβερνητικών αξιωματούχων και τη Δευτέρα, η πληροφοριοδότρια αποκάλυψε την ταυτότητά της.
Σε απάντηση του, το Facebook τόνισε ότι τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα προϊόντα του, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής πόλωσης, είναι περίπλοκα και δεν προκαλούνται μόνο από την τεχνολογία.
«Νομίζω ότι είναι εύκολο στους ανθρώπους να υποθέτουν ότι πρέπει να υπάρχει κάποια τεχνολογική ή τεχνική εξήγηση για τα ζητήματα της πολιτικής πόλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε στο CNN ο Νικ Κλέγκ, αντιπρόεδρος για διεθνούς εμβέλειας θέματα που αφορούν το Facebook.
Σε ό,τι αφορά δε το εξάωρο μπλακάουτ σε Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.
«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.
«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.