Μαθητής ανακάλυψε νέο φεγγάρι στον Δία

Μαθητής ανακάλυψε νέο φεγγάρι στον Δία

Ακόμα ένα "μυστικό" του πλανήτη Δία αποκρυπτογραφήθηκε μιας και ένας μαθητής ανακάλυψε νέο φεγγάρι του συγκεκριμένου πλανήτη.

Ένας μαθητής με το όνομα Κάι Λι έχει γίνει ο πρώτος ερασιτέχνης αστρονόμος που ανακάλυψε ένα φεγγάρι στον πλανήτη Δία, το οποίο οι επιστήμονες δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο Κάι Λι σε σχετική ανάρτηση στο «Minor Planet Mailing List» ανέφερε την αστρονομική ανακάλυψή του και ζήτησε τη δημοσίευσή της από το Minor Planet Center, ένα όργανο που αποτελεί μέρος του αμερικανικού Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Ο Κάι Λι ανέλυσε διαδικτυακές εικόνες από το Τηλεσκόπιο Καναδά - Γαλλίας - Χαβάης (CFHT) που απαθανατίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2003 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και βρήκαν ένα νέο μέλος της ομάδας Carme, αποτελούμενο από 22 άλλα μικρά φεγγάρια, σε τροχιά γύρω από τον Δία.

Το νέο φεγγάρι έχει το προσωρινό όνομα EJc0061 και είναι πιθανότατα ένα κομμάτι που χωρίστηκε από το φεγγάρι Carme, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μαζί με 78 άλλους φυσικούς δορυφόρους.

Με αυτή την ανακάλυψη, ο συνολικός αριθμός των φεγγαριών που έχουν εντοπιστεί στον Δία, αυξάνεται πλέον σε 80.

Ακόμα, ο Κάι Λι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Sky & Telescope», ισχυρίζεται πως βρήκε το φεγγάρι κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του, ασχολούμενος με την Αστρονομία ως «χόμπι».

Παρότι είναι περήφανος για την ανακάλυψή του, παραδέχεται ότι το φεγγάρι «είναι απλά ένα τυπικό μέλος της ομάδας Carme».

Ειδικότερα, αυτή η ομάδα περιλαμβάνει 22 μικρά φεγγάρια που, σε αντίθεση με άλλα φεγγάρια του Δία, όπως τον Γανυμήδη και την Ευρώπη, περιστρέφονται γύρω από τον Δία, σε αντίθετη κατεύθυνση με την περιστροφή του πλανήτη, για περιόδους που διαρκούν περίπου δύο χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάι Λι έχει κάνει μια σημαντική αστρονομική ανακάλυψη καθώς, τον Δεκέμβριο του 2020, μετεγκατέστησε τέσσερα από τα πέντε «χαμένα» φεγγάρια του Δία χρησιμοποιώντας εικόνες από παρατηρητήρια, που ήταν διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, αυτά τα φεγγάρια είναι τόσο μικρά που τα τηλεσκόπια μπορούν να τα εντοπίσουν για περίπου έναν μήνα κάθε χρόνο, όταν ο Δίας είναι πιο κοντά στη Γη.

Πηγή 

Loader