Μεγάλη επιτυχία το φετινό Pride στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη επιτυχία το φετινό Pride στη Θεσσαλονίκη

Ένα κείμενο σε μορφή απολογισμού εκ μέρους της διοργάνωσης

Το βράδυ του Σαββάτου, 25 Σεπτεμβρίου 2021, έπεσε η αυλαία του 9ου Thessaloniki Pride με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένα κατενθουσιασμένο πλήθος 11.000 ατόμων πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης δείχνοντας τον διακαή του πόθο να νιώσει ξανά το απελευθερωτικό συναίσθημα της ορατότητας και της επανένωσης μετά από μια δύσκολη περίοδο, με ακόμα περισσότερους περιορισμούς από αυτούς που βιώνουν ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Η 9η διοργάνωση του Thessaloniki Pride συνετέλεσε στην περεταίρω εξέλιξη και καθιέρωση του φεστιβάλ στη ζωή της πόλης με πολλούς τρόπους. Θα θυμόμαστε το 9ο Thessaloniki Pride για μια σειρά από λόγους:

Παρά τις αλλαγές τόσο στην ημερομηνία όσο και την τοποθεσία του φεστιβάλ, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Οι Θεσσαλονικιές κι οι Θεσσαλονικείς έδειξαν ότι το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα έχει βαθιές ρίζες στην ίδια την πόλη και παραμένει μαζικό ακόμα και χωρίς την προβολή στο εξωτερικό.

Για πρώτη φορά αντί του κλασικού φωτισμού του Λευκού Πύργου στα χρώματα του ουράνιου τόξου επιλέχθηκε η προβολή στο μνημείο της σημαίας του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, γεγονός που έκλεψε τις εντυπώσεις.

ξδξξ

Το πρόγραμμα του 9ου Thessaloniki Pride επεκτάθηκε σημαντικά: διήρκεσε 6 γεμάτες μέρες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, περιλαμβάνοντας ένα ποικίλο πρόγραμμα γεμάτο ενημερωτικές ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές, χορευτικό και μουσικό πρόγραμμα, ξεναγήσεις και παιχνίδια με κεντρική σκηνή το Θέατρο Κήπου, που ενθουσίασε το κοινό του φεστιβάλ.

Για πρώτη φορά σημειώθηκε μικρή, μάλλον μη προσχεδιασμένη, επίθεση ανηλίκων προς το πλήθος, που αντιμετωπίστηκε όμως με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα από τα όργανα της τάξης, δίνοντας το μήνυμα ότι οι ρατσιστικές πράξεις μίσους δεν μένουν ατιμώρητες.

“Στο ερώτημα «Ποια κανονικότητα;» που θέτει το 9ο Thessaloniki Pride απαντούμε μια κανονικότητα με αγάπη και αποδοχή στη διαφορετικότητα.

Ως Δήμος Θεσσαλονίκης βρισκόμαστε αδιάλειπτα δίπλα στον θεσμό του Thessaloniki Pride και ενώνουμε την φωνή μας για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις” ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε ανάρτησή του στα social media, ο οποίος είχε προηγουμένως ξεναγηθεί στο Pride Fair στο Πάρκο Ξαρχάκου.

Όπως κάθε χρόνο το Thessaloniki Pride έτυχε της αιγίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και ευρείας στήριξης από πολιτικά κόμματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διπλωματικών αποστολών, εταιρειών-χορηγών, του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου, αλλά και του αειθαλούς πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, που περπάτησε μαζί με το πλήθος.

Με αναπτερωμένο το ηθικό από τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου, η ομάδα του Thessaloniki Pride ανανεώνει το ραντεβού για τη 10η διοργάνωση τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, πάντα με το βλέμμα στο EuroPride του 2024, οπότε η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το κορυφαίο αυτό ευρωπαϊκό γεγονός, μετά την ακύρωση του EuroPride 2020 της Θεσσαλονίκης λόγω κορονοϊού.

 

kgkgk

Loader