«Μέλισσα Ζωή» για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον

«Μέλισσα Ζωή» για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον

To βασίλειο της μέλισσας έρχεται να στηρίξει το Κέντρο Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας – Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή» που εγκαινιάστηκε στο χωριό Οδού, με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και των Ροταριανών Ομίλων Κύπρου.

Η μοναδική ιστορία της βασίλισσας μέλισσας και του βασιλείου της.

Η μοναδική ιστορία της βασίλισσας μέλισσας και του βασιλείου της

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η συνεισφορά αυτού του μικροσκοπικού εντόμου, της μέλισσας, στον πλανήτη γη και στο βασίλειο των ζώων; Σκεφτήκατε πώς θα ήταν η ανθρωπότητα χωρίς τη δουλειά της μέλισσας, ειδικά της βασίλισσας, και πώς εξελίσσεται από τα απανωτά «χτυπήματα» που δέχεται από την αλόγιστη χρήση τοξικών ουσιών;

1

Η πιο εκπληκτική ιστορία του βασιλείου της μέλισσας είναι της βασίλισσας χωρίς να υποτιμάται ο καίριος ρόλος των εργατριών.

Όσοι, λοιπόν, δεν έχετε ακούσει ποτέ την ιστορία της και τον σημαντικό ρόλο της στο ζωικό βασίλειο, διαβάστε στη συνέχεια:

•    Η βασίλισσα είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις μέλισσες και είναι γένους θηλυκού. 

•    Γεννιέται από γονιμοποιημένο αυγό και μοναδικός σκοπός ύπαρξής της είναι να τεκνοποιήσει και να διαιωνίσει το είδος. •     Ζει σε διαφορετικό κελί από τις υπόλοιπες μέλισσες και η διατροφή της περιλαμβάνει μόνο βασιλικό πολτό. •    Παραμένει στην κυψέλη της και βγαίνει μόνο όταν έλθει η ώρα να γονιμοποιήσει. 

•    Το γαμήλιο ταξίδι της είναι μοναχικό και δεν συνοδεύεται από τις εργάτριες αλλά μόνο από δυο κηφήνες. 

•    Μετά το ζευγάρωμα επιστρέφει στην κυψέλη και δεν ζευγαρώνει  ξανά μέχρι να πεθάνει. •    Οι φύλακες - εργάτριες δίνουν άδεια στη βασίλισσα να επιστρέψει μετά από το ταξίδι της, μόνο εάν έχει γονιμοποιήσει. •    Οι κηφήνες οδηγούνται στον θάνατο ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ζωής τους. •    Όταν γεννήσει, οι νεαρές εργάτριες ταΐζουν με βασιλικό πολτό όλες τις προνύμφες για τις τρεις μέρες. 

•    Εκείνες αποφασίσουν ποιες από αυτές  θα γίνουν βασίλισσες, τις επιλέγουν, τις ταΐζουν επίσης με βασιλικό πολτό, και τοποθετούνται σε μεγαλύτερα βασιλικά κελιά. 

•    Μέσα σε 16 μέρες γεννιούνται οι νέες βασίλισσες. •    Η βασίλισσα είναι η «ζωής» του μελισσιού αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά από το μελίσσι, χωρίς να ζητείται η άποψή της.

9

Η στήριξη του Κέντρου Τεχνητής Αναπαραγωγής

Αυτό το υπέροχο βασίλειο της μέλισσας έρχεται να στηρίξει το Κέντρο Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας – Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή» που εγκαινιάστηκε στο χωριό Οδού, με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και των Ροταριανών Ομίλων Κύπρου. Το Κέντρο στοχεύει να βοηθήσει την περιβαλλοντική αναζωογόνηση και την επαναφορά της οικονομικής και επαγγελματικής ανάκαμψης των πυρόπληκτων περιοχών παραγωγής μελιού.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου και συμπεριλαμβάνεται στον πυλώνα για το «Περιβάλλον». 

Αναμένεται ότι θα παρέχει εφόδια σε νέους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, ώστε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής μελιού και άλλων προϊόντων. 

Η λειτουργία του Κέντρου στηρίζει την ντόπια κοινωνία και βοηθά στην ανάκτηση της παραγωγής μελιού και άλλων προϊόντων που κατασκευάζονται από το μέλι. Το Κέντρο στηρίζει εννέα κοινότητες και 38 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής μελιού. 

Επίσης, θα συνδεθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες, για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον σημαντικό ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον. 

Το Κέντρο εγκαινιάστηκε κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Μελιού στην Οδού, θα στελεχώνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό και θα διευθύνεται από τις κοινότητες. 

 

Loader