Μια νέα εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Μια νέα εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Έχει περίπου διπλάσια ακρίβεια από τις υπάρχουσες εξετάσεις

Νέα εξέταση αίματος που μπορεί να προβλέψει αν κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή να πεθάνει από μία από αυτές τις παθήσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανέπτυξαν οι επιστήμονες.

Το τεστ, το οποίο βασίζεται σε μετρήσεις πρωτεϊνών στο αίμα, έχει περίπου διπλάσια ακρίβεια από τις υπάρχουσες εξετάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να προσδιορίσουν εάν τα χορηγηθέντα φάρμακα σε ασθενείς λειτουργούν ή εάν χρειάζονται πρόσθετα φάρμακα για να μειώσουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο μελλοντικά.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων καρδιαγγειακών φαρμάκων παρέχοντας ένα ταχύτερο μέσο για την αξιολόγηση του κατά πόσον τα υποψήφια φάρμακα είναι αποδοτικά κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών.

Διάβασε Επίσης: Οι παραστάσεις “Άριστος” και “Θέλω να σου κρατάω το χέρι” έρχονται στον ΘΟΚ

Το τεστ χρησιμοποιείται ήδη σε τέσσερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ και ο καθηγητής, Stephen Williams που ήταν επικεφαλής της έρευνας ελπίζει ότι θα μπορούσε να επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο εγγύς μέλλον. 

Ενώ τα γενετικά τεστ μπορούν να παρέχουν μια ιδέα για τον κίνδυνο κάποιου για ορισμένες ασθένειες, η ανάλυση πρωτεϊνών μπορεί να παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα του τι κάνουν τα όργανα, οι ιστοί και τα κύτταρα κάποιου σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Ο Williams και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν machine learning για να αναλύσουν 5.000 πρωτεΐνες σε δείγματα πλάσματος αίματος από 22.849 άτομα και να αναγνωρίσουν 27 πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να προβλέψουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου σε βάθος τουλάχιστον τετραετίας. 

Κατά την έρευνα παρατήρησαν ότι το μοντέλο τους ήταν περίπου διπλάσια αποδοτικό από τις υπάρχουσες εξετάσεις πρόβλεψης κινδύνου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Science Translational Medicine.

Διάβασε Επίσης: Η εργασία που προσφέρει στους μαθητευόμενους της πάνω από 15.000 ευρώ τον μήνα

Είναι σημαντικό ότι το τεστ μπορεί επίσης να αξιολογήσει με ακρίβεια τον κίνδυνο σε άτομα που είχαν βιώσει στο παρελθόν έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή έχουν πρόσθετες ασθένειες και λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν τον κίνδυνο, όπου οι υπάρχουσες εξέτασης πρόβλεψης κινδύνου τείνουν να μην είναι τόσο αποδοτικές.

Πηγή 

Πηγή φωτογραφίας

Loader