Μια ολόκληρη πόλη στην Κίνα σε καραντίνα

Μια ολόκληρη πόλη στην Κίνα σε καραντίνα

Εξαιτίας του coronavirus

Η Κίνα αποφάσισε να «σφραγίσει« την πόλη Γουχάν και οι κάτοικοι σπεύδουν να αγοράσουν προμήθειες

Μια αίσθηση πανικού έχει εξαπλωθεί στην πόλη, γράφει ο Guardian, καθώς «σφραγίστηκε» σε μια προσπάθεια να τεθεί σε καραντίνα ο θανατηφόρος ιός που πιστεύεται ότι προέρχεται από εκεί. Την Πέμπτη, οι αρχές απαγόρευσαν όλες τις μεταφορικές διασυνδέσεις από την πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αναστέλλοντας τα δρομολόγια που έκαναν λεωφορεία, μετρό και αεροπλάνα!

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν άδεια μέχρι το βράδυ και οι τοπικές αγορές είχαν πια λιγοστά προϊόντα, καθώς κάτοικοι συνέχιζαν όλη μέρα να αποθηκεύουν αποθέματα και απομονώθηκαν ξανά στα σπίτια τους. Πολλοί κάτοικοι δήλωσαν ότι τα φαρμακεία είχαν ξεμείνει από μάσκες προσώπου. Λίγοι πεζοί κυκλοφορούσαν στο δρόμο μετά την ανακοίνωση και οικογένειες ακύρωσαν τα σχέδια για να συναντηθούν για τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ενώ ειδικές αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν πλέον σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.  

ξξφξφξφ

Ο αποκλεισμός έρχεται καθώς τουλάχιστον 571 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, από την ίδια οικογένεια ιών που δημιούργησε το ξέσπασμα του Sars. Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν την Πέμπτη ότι 95 ασθενείς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον εντοπισμό του ιού στα τέλη Δεκεμβρίου, όλοι τους στην επαρχία της οποίας η πρωτεύουσα είναι η πόλη Γουχάν. 

Μια αγορά θαλασσινών που πωλεί άγρια ζώα εκτιμάται πως είναι η πηγή του ιού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα μεταδόθηκε από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο και τώρα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω. Την Πέμπτη, ορισμένοι κάτοικοι αγωνίστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη πριν τεθεί σε εφαρμογή η de-facto καραντίνα στις 10 το πρωί. Το κέντρο πρόληψης και ελέγχου των ασθενειών δημοσίευσε μια δήλωση ζητώντας από τους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται, αλλά οι κάτοικοι είναι πολύ επιφυλακτικοί και ανήσυχοι με το καθεστώς και αμφισβητούν κατά πόσο έχουν σωστή ενημέρωση.

Αρκετοί κάτοικοι  δήλωσαν στο Reuters ότι έσπευσαν να προμηθεύουν τρόφιμα και πως αργά το απόγευμα τα ράφια είχαν αδειάσει. «Όλοι είναι σε μια αγορά», δήλωσε ένας χρήστης Weibo, που δείχνει μια εικόνα με μεγάλη ουράς σε ένα ταμείο. Αρκετοί διαμαρτύρονται για τις τιμές σε λαχανικά και άλλα είδη παντοπωλείου που ξαφνικά αυξήθηκαν. Βίντεο έδειξαν μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων. Ένας κάτοικος είπε ότι έπρεπε να περιμένει για μια ώρα πριν μπορέσει να ανεφοδιάσει το αυτοκίνητό του. Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αγωνία για το πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα και ποια θα είναι η εξέλιξη των μέτρων που έλαβαν οι αρχές.

Πηγή

Loader