Μία σπάνια φωτογραφία του 1950 με χιόνια στην τότε κεντρική πλατεία της Λευκωσίας

Μία σπάνια φωτογραφία του 1950 με χιόνια στην τότε κεντρική πλατεία της Λευκωσίας

Η πρώην πλατεία Μεταξά σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο που άφησε εποχή

Η κεντρική πλατεία της Λευκωσίας, η σημερινή πλατεία Ελευθερίας, πρώην Μεταξά το 1950 μετά από βαριά χιονώπτωση στην πρωτεύουσα σκεπάστηκε από χιόνι.

Μετά την εγκαθίδρυση του δικτατορικού καθεστώτος Μεταξά, η κεντρική πλατεία της Λευκωσίας μετονομάστηκε σε «Μεταξά». Μάλιστα, ήταν η μοναδική πλατεία στον ελληνικό χώρο που συνέχισε να φέρει το όνομα του Ιωάννη Μεταξά ακόμη και μετά το τέλος της δικτατορίας του. Στα τέλη του 1972, μέσα στο τεταμένο κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι σχέσεις Αθηνών (Χούντας) – Λευκωσίας, ο κόσμος άρχισε να διαμαρτύρεται για την ονομασία της πλατείας. Έτσι, ο τότε δήμαρχος της πόλης Λέλλος Δημητριάδης, πρότεινε 4-5 ονόματα στον κόσμο και επιλέχθηκε το όνομα «Ελευθερία».

Αυτή τη σπάνια φωτογραφία, δείχνει την τότε Πλατεία Μεταξά, χιονισμένη, στις 5 Φεβρουαρίου του 1950. Φωτογραφιμένη, από την Κωστακη Παντελιδη (πιθανόν από το Nicosia Palace) με πορεία, βλέποντας προς Λεωφόρο Στασίνου. Στο βάθος φαίνονται το British Institute και αριστερά του το Θέατρο "ΟΑΣΙΣ" και το πρώην κτήριο της Πετρολίνα / Λευκαρίτης. Η φωτογραφία ανήκει στον πατέρα της Νάγιας Σαββίδου, βρίσκεται στο αρχείο της και δημοσιεύεται από τον Μανώλη Εμμανουήλ στη σελίδα στο Facebook "H Λευκωσία του χτες". 

Θα ξαναδούμε άραγε ποτέ μία τέτοια εικόνα στη Λευκωσία του σήμερα; 

9

Loader