Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ίσως βυθιστούν στη φτώχεια

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ίσως βυθιστούν στη φτώχεια

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια, αν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam  

Η μη κυβερνητική οργάνωση, σε έκθεσή της, επισημαίνει ότι το 6-8% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να περιπέσει στην ανέχεια, καθώς έχει μπει «φρένο» στην οικονομική δραστηριότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού.  

«Η οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται με ταχύτητα είναι ακόμη βαθύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και, ανεξαρτήτως σεναρίου, η παγκόσμια φτώχεια μπορεί να αυξηθεί για πρώτη φορά από το 1990», αναφέρει χαρακτηριστικά η Oxfam, η προειδοποίηση της οποίας έρχεται λίγο πριν από τις συνόδους του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της G20, που θα γίνουν εντός του Απριλίου με βιντεοδιάσκεψη.

«Οι πλούσιες χώρες έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης μπορούν να κινητοποιήσουν τρισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους. Όμως αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορέσουν επίσης να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η κρίση θα συνεχιστεί και θα βλάψει ακόμα περισσότερο όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές», επισημαίνει ακόμη η μη κυβερνητική οργάνωση.  

Τι προτείνει η Oxfam  

«Η κρίση μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική», τονίζει η Oxfam και υπογραμμίζει ότι η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.   

γσγγσγ

ΔΝΤ: Σαν τη Μεγάλη Ύφεση

Η πανδημία του κορωνοϊού που σαρώνει τον κόσμο θα προκαλέσει τον χειρότερο αντίκτυπο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του '30, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ.  

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αυτήν τη φορά περιέγραψε με πολύ πιο μελανά χρώματα, σε σύγκριση με προηγούμενες τοποθετήσεις της, τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει ο κορωνοϊός. Τόνισε ότι η πανδημία θα μετατρέψει σε έντονα αρνητική την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και επισήμανε ότι το 2021 θα υπάρξει μόνο μερική ανάκαμψη.  

Οι κυβερνήσεις ήδη έχουν λάβει μέτρα στήριξης ύψους 8 τρισεκατομμυρίων, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερα, σημείωσε. «Μόλις πριν από τρεις μήνες περιμέναμε θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ για περισσότερες από τις 160 χώρες που είναι μέλη μας. Σήμερα προβλέπουμε ότι πάνω από 170 χώρες θα έχουν αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Loader