Mόρια: Φωτιά σε κοντέινερ, νεκρή γυναίκα και μωρό

Mόρια: Φωτιά σε κοντέινερ, νεκρή γυναίκα και μωρό

Την πυρκαγιά ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης και συγκρούσεων

Εξέγερση στο υπερπλήρες κέντρο, μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας

Ένα πολύ δύσκολο απόγευμα έζησαν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στον υπερπλήρη καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντέινερ, το οποίο καταστράφηκε, επεκτάθηκε σε άλλους επτά οικίσκους γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Την πυρκαγιά ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης και συγκρούσεων προσφύγων και μεταναστών με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Νεκρή γυναίκα και μωρό 

Η σορός μιας απανθρακωμένης νεκρής γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το πτώμα ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο απολογισμός των όσων συνέβησαν στον καταυλισμό της Μόριας χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του χώρου. Οι φωτογραφίες από τοπικά ΜΜΕ δείχνουν σκηνές χάους και πρόσφυγες και μετανάστες με τις μάνικες της πυροσβεστικής να ρίχνουν νερό στα καιόμενα κοντέινερ. Η σορός του απανθρακωμένου μωρού μεταφέρθηκε σε κουβέρτα από τους πρόσφυγες που το ανέσυραν από τα αποκαϊδια ενώ η οργή ξεχείλιζε. 

Εξέγερση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά (που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, όχι πάντως από επεισόδια) και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό.

Ακολούθησε εξέγερση εκατοντάδων προσφύγων που απαντήθηκε με δακρυγόνα και ρίψεις νερού από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος των εξεγερμένων προσφύγων αποτέλεσαν οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και οι εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ, αλλά και το κέντρο όπου κρατούνται οι αποκαλούμενοι «παραβατικοί» κρατουμένοι - οι αστυνομικοί που βρισκόταν μέσα στο χώρο κράτησης έκαναν από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Περί τις 7.30 το βράδυ άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.

Σκηνές αλλοφροσύνης

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λέσβο, οι οικογένειες στον υπερπλήρη καταυλισμό ψάχνουν τους δικούς τους μετά το χάος που επικράτησε.  Κάποιοι πρόσφυγες αποχωρούν από τον καταυλισμό, αλλά στο δρόμο υπάρχει φραγμός της αστυνομίας. Σύμφωνα με το «Νησί», πρόσφυγες και μετανάστες απεγκλώβισαν το μωρό, νεκρό, από τα αποκαϊδια, και το περιέφεραν θρηνώντας μες στον καταυλισμό. 

«Moria no good»: Ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο

Loader