Το Μουσείο Παραμυθιού αποκτά νέο χώρο σε ένα πανέμορφο χωριό της Κύπρου

Το Μουσείο Παραμυθιού αποκτά νέο χώρο σε ένα πανέμορφο χωριό της Κύπρου

Ένα από τα ωραιότερα μουσεία της Λευκωσίας γίνεται πλέον κομμάτι της κυπριακής υπαίθρου

Το Μουσείο Παραμυθιού άνοιξε επίσημα στις 23 Φεβρουαρίου 2017 και έκτοτε αγκαλιάστηκε από το κοινό, όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά ολόκληρης της Κύπρου. Ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη το οποίο άφησε το δικό του στίγμα στη Λευκωσία με επισκέψεις σχολείων, παιδιών, οικογενείων δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος καλλιέργειας της φαντασίας και των μαθησιακών δεξιοτήτων των παιδιών.

Η περίοδος της πανδημίας επηρέασε δραματικά τη λειτουργία του μουσείο και το οδήγησε σε περιπέτειες που το έφερε ένα βήμα πριν από το οριστικό τέλος της πορείας του. Παρά τις αντιξοότητες η διευθύντρια και εμπνεύστρια του Μουσείου Παραμυθιού Βίκυ Μπαλωμένου δεν το έβαλε κάτω και μέσα από τις δυσκολίες της πανδημίας και της καραντίνας βρήκε τον τρόπο να επικοινωνήσει τη δύναμη των παραμυθιών μέσα από μία μοναδική τότε δράση που έλαβε χώρα σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Όλοι θυμόμαστε εκείνη την περίοδο της πρώτης καραντίνας που το Μουσείο Παραμυθιού οργάνωνε καθημερινές live αφηγήσεις παραμυθιών μέσω Facebook από γνωστά κι αγαπημένα μας πρόσωπα, ηθοποιούς και καλλιτέχνες. Μία δράση που έφτασε μέχρι και το Προεδρικό Μέγαρο όπου είδαμε τον τέως Πρόεδρος Νίκο Αναστασιάδη να αφηγείται ένα παραμύθι. Το Μουσείο διασώθηκε με την συμβολή του Υπουργείου Παιδείας την τελευταία στιγμή και κατάφερε να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του. 

Σήμερα, το Μουσείο Παραμυθιού συνεχίζει τις δραστηριότητές του συμμετέχοντας σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, πραγματοποιεί τις δικές τους δράσεις στη Λευκωσία και ετοιμάζεται να επεκταθεί στην κυπριακή ύπαιθρο. 

9

Μουσείο Παραμυθκιού στο Κοιλάνι

Η συνέχιση και ενδυνάμωση της πορείας ενός μουσείο που βρέθηκε λίγο πριν το οριστικό του κλείσιμο σήμερα φαντάζει ως ένας μακρινός εφιάλτης. Σήμερα, το Μουσείο Παραμυθιού ανθίζει και δεν συνεχίζει απλά την λειτουργία του στη Λευκωσία αλλά θα αποκτήσει σύντομα ένα δεύτερο χώρο στο πανέμορφο κρασοχώρι της Λεμεσού το Κοιλάνι. 

9

Αυτές τις μέρες, όπως μας ενημέρωσε η διευθύντρια του Μουσείου Παραμυθιού κ. Βίκυ Μπαλωμένου, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση κατασκευής του Μουσείου Παραμυθκιού στο Κοιλάνι. Το μουσείο αυτό θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο κυπριακό παραμύθι, θα διαθέτει πολλά διαδραστικά εκθέματα ενώ θα χωρίζεται σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα αφιερωμένη στο Νέαρχο Κληρίδη, ένα χώρο που θα μας μαθαίνει του ήρωες των κυπριακών παραμυθιών, ένας άλλος χώρος αφιερωμένος στη Ρήγαινα ενώ το μουσείο θα περιλαμβάνει έργα των σπουδαίων Κύπριων χαρακτών Χαμπή Τσαγκάρη και Γιώργου Κωνσταντίνου. 

9

Το κτήριο του μουσείου είναι ένα αναπαλαιωμένο παλιό κτήριο, πρώην αστυνομικό τμήμα που παραχωρήθηκε για να στεγάσει το μοναδικό Μουσείο Παραμυθικιού που αφιερώνεται στον πλούτο των κυπριακών θρύλων, μύθων και παραμυθιών. 

Το νέο Μουσείο Παραμυθκιού υλοποιήθηκε με την συμβολή του Υφυπουργείου Τουρισμού μέσω του Σχεδίου Χορηγιών για την Αναβίωση Περιοχών της Υπαίθρου σε συνεργασία με το Μουσείο Παραμυθιού και την κοινότητα Κοιλανίου. 

9

Αναμφίβολα, αναμένουμε πως το Μουσείο Παραμυθκιού θα αγκαλιαστεί και θα γίνει πόλος έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Το Μουσείο θα αποτελέσει χώρο επίσκεψης σχολείων, διαφόρων δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν τα παιδιά και τα κυπριακά παραμύθια. 

Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Παραμυθκιού αναμένεται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2024.  

 

Loader