Νέα εργαλεία από το Instagram για την προστασία των εφήβων

Νέα εργαλεία από το Instagram για την προστασία των εφήβων

Το Instagram ανακοίνωσε νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο κοινής χρήσης φωτογραφιών χθες, μία ημέρα προτού το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επίδραση της εφαρμογής στην ψυχική υγεία των νέων.

Ένα εργαλείο του Instagram που ήδη κυκλοφόρησε θα στέλνει την υπενθύμιση «κάντε ένα διάλειμμα» για να ενημερώσει τους χρήστες ότι κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους για πολλή ώρα. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη για όλους, αλλά μια ειδική προτροπή για τη χρήση της θα σταλεί σε χρήστες κάτω των 18 ετών.

Άλλα εργαλεία θα επιτρέψουν στους γονείς να βλέπουν πόσες ώρες περνούν οι έφηβοι στο Instagram και να τους ορίζουν χρονικά όρια. Οι έφηβοι θα έχουν την επιλογή να ειδοποιούν τους γονείς τους εάν κάνουν κάποιον «report» και το Instagram θα δημιουργήσει ένα νέο «εκπαιδευτικό κέντρο» για γονείς και κηδεμόνες που θα περιλαμβάνει μαθήματα χρήσης της εφαρμογής.

Επίσης, τον Ιανουάριο θα προσφερθεί μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να διαγράφουν αναρτήσεις, likes και σχόλια μαζικά.

«Είμαι περήφανος που η πλατφόρμα μας είναι ένα μέρος όπου οι έφηβοι μπορούν να περνούν χρόνο με τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν, να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να εξερευνήσουν ποιοι είναι», έγραψε ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, σε ένα blog ανακοινώνοντας τα νέα χαρακτηριστικά.

Ο Mosseri έχει προγραμματιστεί να καταθέσει ενώπιον της Υποεπιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για την Προστασία των Καταναλωτών, την Ασφάλεια των Προϊόντων και την Ασφάλεια Δεδομένων.

Το Instagram έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τότε που ένας πρώην εργαζόμενος του Facebook δημοσίευσε έγγραφα που έδειχναν ότι το Instagram γνώριζε ότι η εφαρμογή προκαλούσε προβλήματα ψυχικής υγείας σε νεαρούς χρήστες. Το Facebook, που πλέον ως μητρική εταιρεία ονομάζεται Meta, κατέχει και το Instagram.

Η εσωτερική μελέτη που δημοσίευσε ο πληροφοριοδότης έδειξε ότι η πλατφόρμα επιδείνωνε τα προβλήματα της εικόνας του σώματος σε 1 στα 3 έφηβα κορίτσια και ότι το 14% των έφηβων αγοριών δήλωναν ότι το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους. Επίσης, τα στοιχεία έδειχνα ότι η χρήση της εφαρμογής συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη, ενώ μεταξύ των εφήβων που ανέφεραν αυτοκτονικές σκέψεις, το 6% των Αμερικανών χρηστών και το 13% των Βρετανών συνέδεσαν αυτή την παρόρμηση απευθείας με το Instagram.

Πηγή 

Loader