Νέα καμπάνια για το AIDS θελει να καταρρίψει έναν τεράστιο μύθο της νόσου

Νέα καμπάνια για το AIDS θελει να καταρρίψει έναν τεράστιο μύθο της νόσου

Το νέο σποτ της Θετικής Φωνής για την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS έχει σκοπό να καταρρίψει το στίγμα της νόσου

Η 1η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS. Τεράστια άλματα έχουν πραγματοποιηθεί στην αντιμετώπιση της ασθένειας, η οποία στα 80s θεωρούνταν θανατική ποινή για όποιον έβγαινε θετικός.

Σήμερα, όπως αναφέρει η οργάνωση «Θετική Φωνή», με τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα το προσδόκιμο επιβίωσης ενός ατόμου με HIV είναι σχεδόν το ίδιο με κάποιου που δεν έχει τον ιό, φτάνει να παρακολουθείται συστηματικά και να λαμβάνει σωστά την αγωγή του ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού του.

Με αφορμή, λοιπόν, την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, η Θετική Φωνή κυκλοφόρησε το νέο της σποτ, με σκοπό να αφυπνίσει και να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τον όρο U=U, το οποίο προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Undetectable και Untransmittable. 

Αυτό έρχεται να καταρρίψει έναν από τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από τη νόσο: ότι όλοι οι φορείς είναι μεταδοτικοί.

Τι σημαίνει αυτό; 

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή του βίντεο «Πρόκειται για την επιστημονική τεκμηρίωση που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τον HIV και τους τρόπους μετάδοσης του ιού, καθώς διακηρύσσει και αποδεικνύει ότι ένα άτομο που ζει με HIV, λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και έχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του για τουλάχιστον 6 μήνες, δεν μπορεί πρακτικά να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον ερωτικό σύντροφο ακόμη και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις».

Η αντιρετροϊκή θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική για τα οροθετικά άτομα, καθώς μπορεί να ελαττώσει το ιικό φορτίο ενός ατόμου κάτω από 40 αντίγραφα/ml στο αίμα τους. Τότε μπορούν να πετύχουν «μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο» και δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα, βελτιώνοντας παράλληλα την ίδια την υγεία τους.

Φυσικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, το «μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο» δε σημαίνει ότι εκριζώνεται ο ιός στον οργανισμό του οροθετικού ατόμου. Για το λόγο αυτό, η συμμόρφωση στην αγωγή και οι περιοδικές εξετάσεις μέτρησης του ιικού φορτίου είναι εξαιρετικά σημαντικές παράμετροι για την επιτυχία και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

5455

Πηγή

Loader