Νέα μοτίβα στο DNA του καρκίνου βρήκαν Βρετανοί ερευνητές

Νέα μοτίβα στο DNA του καρκίνου βρήκαν Βρετανοί ερευνητές

Αναλύουν την πλήρη γενετική του σύνθεση και εντόπισαν «υπογραφές μετάλλαξης»

Νέα μελέτη έχουν ξεκινήσει ερευνητές στην Βρετανία και αφορά τον καρκίνο.

Οι ερευνητές αναλύουν την πλήρη γενετική σύνθεση του καρκίνου, δηλαδή ολόκληρη την αλληλουχία του γονιδιώματος, όγκων από περίπου 12.000 ασθενείς.

Αναφέρουν ότι ο άνευ προηγουμένου όγκος των δεδομένων τους επέτρεψε να αποκαλύψουν νέα μοτίβα στο DNA του καρκίνου, που υπονοούν πως υπάρχουν αίτια τα οποία δεν είναι ακόμη κατανοητά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science και δείχνει πως ο καρκίνος μπορεί να θεωρηθεί αλλοιωμένη εκδοχή των υγιών κυττάρων του ανθρώπου. Μεταλλάξεις στο DNA αλλάζουν τα κύτταρα μέχρι τελικά να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν ανεξέλεγκτα.

Διάβασε Επίσης: Το νέο update του WhatsApp σε αφήνει να κρύψεις αυτά που δε θέλεις να βλέπουν οι άλλοι 

Η επικεφαλής ερευνήτρια- καθηγήτρια Serena Nik-Zainal, σύμβουλος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Κέμπριτζ, είπε στο BBC ότι η μελέτη είναι σαν μια «αρχαιολογική ανασκαφή» του καρκίνου των ανθρώπων.

«Μπορούμε να δούμε τα μοτίβα ή τα αποτυπώματα στο πεδίο των καρκίνων των ασθενών όπως τα ίχνη δεινοσαύρων για να εντοπίσουμε τι πάει στραβά με τους καρκίνους τους. Και ο καρκίνος του καθενός είναι διαφορετικός. Το να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να εξατομικεύσουμε την καταγραφή του καρκίνου κάθε ατόμου σημαίνει ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εξατομίκευση της θεραπείας για τον κάθε ασθενή», τόνισε

 

Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ανώνυμα δεδομένα DNA που παρέχονται από το «100.000 Genomes Project», ένα έργο σε όλη την Αγγλία για τη γονιδιακή αλληλουχία ασθενών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο και σπάνιες ασθένειες.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα με άλλες διεθνείς έρευνες, επιβεβαίωσαν μοτίβα που είναι ήδη γνωστά και αποκάλυψαν 58 νέα. Ορισμένες τέτοιες «υπογραφές μετάλλαξης» μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για το εάν οι ασθενείς είχαν εκτεθεί σε περιβαλλοντικές αιτίες καρκίνου, όπως το κάπνισμα.

Διάβασε Επίσης: Αυτή είναι η χώρα που μηδένισε τα κρούσματα κορωνοϊού

Άλλες παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να είναι πιο δεκτικές σε συγκεκριμένα φάρμακα, λένε οι ερευνητές.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader