Χιλιάδες νεκρά ψάρια σε λίμνη στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες νεκρά ψάρια σε λίμνη στη Θεσσαλονίκη

Θλιβερές οι εικόνες στην Κορώνεια

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τη λίμνη Kορώνεια, στον νομό Θεσσαλονίκης.

Για άλλη μία μέρα, χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις όχθες της – ένα φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενδεικτικό της οικολογικής καταστροφής και του αργού «θανάτου» της λίμνης είναι το γεγονός ότι στάθμη του νερού έχει κατέβει πλέον δραματικά, φτάνοντας στα μεγάλα βάθη μόλις τα 60 με 80 εκατοστά. «Από 2,80 μέχρι τρία μέτρα, που ήταν το βάθος της λίμνης, μέχρι πριν από πέντε- έξι χρόνια, φτάσαμε σήμερα στα λίγα εκατοστά λόγω της ανομβρίας αλλά και της μη συντήρησης των έργων που συμβάλουν στη διοχέτευση νερού στην Κορώνεια» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Μπόμπορη.

λιμνη

 

Η εξήγηση πίσω από τα νεκρά ψάρια

«Έχουμε επανέλθει στις προηγούμενες δύσκολες περιόδους, κάτι που με τη μεγάλη μείωση του νερού που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή θνησιμότητα των ψαριών» συνεχίζει η κ.Μπόμπορη.

Ένας άλλος λόγος που τα ψάρια πεθαίνουν είναι ο ευτροφισμός. Δεν έχουν δηλαδή οξυγόνο να αναπνεύσουν λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης του φυτοπλαγκτού το οποίο, όταν αποδομείται, στην συνέχεια οδηγεί σε κατανάλωση του οξυγόνου από τους οργανισμούς που το αποσυνθέτουν.

Είναι ένα φαινόμενο που έχει συμβεί πάλι στο παρελθόν, το 2004 και το 2007. Τότε μάλιστα ακολούθησαν θάνατοι εκατοντάδων ψαροφάγων ειδών πουλιών όπως οι αργυροπελεκάνοι και ερωδιοί. Αυτό οφείλονταν στην ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων λόγω της νεκρής βιομάζας των ψαριών. Είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και φέτος αυτό το φαινόμενο αν δεν βρέξει σύντομα, ώστε να ανέβει η στάθμη της λίμνης.

λιμνι

Ανύπαρκτη η συντήρηση των τεχνικών έργων της λίμνης

Η βασική αιτία, ωστόσο, για τη μείωση της στάθμης στην Κορώνεια είναι η φραγή, με φερτά υλικά και καλάμια, του καναλιού που έχει δημιουργηθεί για την εκτροπή δύο χειμάρρων αλλά και των θυροφραγμάτων, που ανοίγουν κατά περίπτωση, για να διοχετεύουν με νερό την Κορώνεια και δεν έχουν συντηρηθεί. Ως αποτέλεσμα, τεράστιες ποσότητες νερού που θα κατέληγαν στην Κορώνεια για την αναζωογόνησή της δεν φτάνουν ποτέ στη λεκάνη απορροής.

Πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν ανεπάρκεια στη συντήρηση των τεχνικών έργων για την προστασία και ενίσχυσή της λίμνης. Παράλληλα, σύμφωνα με το greenagenda.gr, παραμένει σε αναστολή ένα υπέρογκο πρόστιμο της τάξης των 30 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της λίμνης από το ελληνικό κράτος.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε την περιοχή συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση και ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής του master plan για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει ένα πιο απλό σύστημα, σε σχέση με τις προστατευόμενες περιοχές, προκειμένου να υπάρχει ένας συντονιστής και την άμεση χρηματοδότηση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όλων των έργων βιολογικού καθαρισμού γύρω από την Κορώνεια, προκειμένου η λίμνη να παραμείνει ζωντανή.

Άμεση λύση ζητούν οι Οικολόγοι 

Να λάβει άμεσα μέτρα για τη λίμνη Κορώνεια καλεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η περιφερειακή παράταξη «Οικολογία – Πράσινη Λύση». Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ιδιαίτερα απογοητευτικές τις εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και επισημαίνει ότι «η λίμνη Κορώνεια κινδυνεύει και πάλι με πλήθος νεκρά ψάρια να ξεβράζονται γύρω από τη λίμνη, ενώ σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται πλέον και η στάθμη της».

Το φαινόμενο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας της περιοχής και κατ’ επέκταση της συνεχούς μείωσης της στάθμης σε συνδυασμό με πιθανή μόλυνσης της λίμνης».

«Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής καθιστά τον υδρολογικό κύκλο της περιοχής όλο και πιο απρόβλεπτο, και παρόλο που η στάθμη της λίμνης είχε ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, η φετινή εποχική μείωση των βροχοπτώσεων έχει τραγικές επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης. Παράλληλα, παρατηρείται εκτεταμένη φραγή με φερτά υλικά στο κανάλι εκτροπής δύο χειμάρρων προς τη λίμνη» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η «Οικολογία – Πράσινη λύση» καλεί την διοίκηση της περιφέρειας «να προβεί άμεσα σε ενέργειες με στόχο τη συντήρηση των έργων διαχείρισης της λίμνης, αλλά και επιπρόσθετα να ανταποκριθεί, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, στο πάγιο αίτημα δημιουργίας κλειστών αρδευτικών δικτύων στις γύρω περιοχές με στόχο τη μαζική εξοικονόμηση ύδατος, που τόσο έχει ανάγκη η λίμνη ώστε να διατηρήσει διαχρονικά τη στάθμη της».

 

Loader