Νέος, εντυπωσιακός σχηματισμός στο Βόρειο Σέλας

Νέος, εντυπωσιακός σχηματισμός στο Βόρειο Σέλας

Το φαινόμενο aurora borealis

Το Βόρειο Σέλας αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ατμοσφαιρικά φαινόμενα στον πλανήτη και, πρόσφατα, ερασιτέχνες κατάφεραν να καταγράψουν για πρώτη φορά, έναν πρωτοφανή σχηματισμό.    

Ως τώρα είχαν παρατηρηθεί διάφορα μοτίβα όπως τόξα, σπιράλ και «κορώνες», ποτέ όμως δεν είχε καταγραφεί «αμμόλοφος», λέει η Μίνα Πάλμροθ, καθηγήτρια της Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Χάρη στις φωτογραφίες και στα βίντεο από ερασιτέχνες, η Παλμροθ και οι συνεργάτες της επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη του άγνωστου μέχρι σήμερα σχηματισμού, που μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.   

Το φαινόμενο aurora borealis προκαλείται όταν φορτισμένα σωματίδια, όπως ηλεκτρόνια, εκτοξεύονται με ταχύτητα από τον ήλιο και έλκονται από τους μαγνητικούς πόλους της Γης, όπου πέφτοντας στην ατμόσφαιρα αντιδρούν με τα αέρια της, όπως το οξυγόνο και το υδρογόνο, φωτοβολώντας λευκές, κόκκινες, πράσινες ή και κίτρινες αποχρώσεις.  

Το επιβλητικό σέλας εντυπωσιάζει και προκαλεί δέος σε όσους το βλέπουν για πρώτη φορά, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι ακόμα και σε σπηλαιογραφίες, οι προϊστορικοί εξερευνητές αποτύπωσαν αυτά τα «φώτα του ουρανού». «Είναι σαν τις λάμπες νέον», λέει η Παλμροθ. «Βασικά μπορούμε να πούμε πως οι auroras είναι ουράνιες λάμπες νέον».   

Επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι γενικά το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο, τότε το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων που πέφτουν κάθετα, το πράσινο στο ανώτερο και μεταξύ αυτών το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται.  

Loader