Netflix: Αυτές είναι οι «πιο σκληρές φυλακές του κόσμου»

Netflix: Αυτές είναι οι «πιο σκληρές φυλακές του κόσμου»

Ανάμεσα τους βρίσκεται και μία ελληνική

Το Netflix μας βάζει μέσα στις φυλακές Διαβατών μέσω της σειράς ντοκιμαντέρ «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου».

Μία από τις σειρές ντοκιμαντέρ του Netflix που ξεχωρίζουν είναι αυτή που μας δείχνει τις «Πιο σκληρές φυλακές του κόσμου». Σε αυτή τη σειρά, ερευνητές δημοσιογράφοι γίνονται εθελοντικά τρόφιμοι στις πιο άθλιες φυλακές του κόσμου, όπου επικρατούν ο εκφοβισμός και η αγριότητα. Ο νέος κύκλος της σειράς μας ταξιδεύει και στην Ελλάδα στις φυλακές Διαβατών.

Η επίσημη περιγραφή της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου» («Inside the World’s Toughest Prisons») που ξεκίνησε το 2016, αναφέρει τα εξής:

  Φανταστείτε να είστε στη φυλακή. Τώρα φανταστείτε να ζείτε σε μια ξένη χώρα. Τρομακτικό; Ο Paul Connelly σας μεταφέρει μέσα σε αυτές τις φυλακές. Δείχνει ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης για τους κρατούμενους, αλλά και τους φύλακες. Ποτέ δεν θα δεις τη φυλακή με το ίδιο μάτι.

  

Ο 6ος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέρ του γίγαντα του streaming άρχισε να προβάλλεται στις 28 Σεπτεμβρίου 2022. Σε ένα από τα επεισόδια, οι συντελεστές της εκπομπής βρέθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις φυλακές Διαβατών.

Εκεί, όπως αναφέρει το Netflix:

«Ο Ράφαελ Ρόου (ο παρουσιαστής) ερευνά μια από τις πιο υπερπλήρεις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ελλάδα, στην οποία κρατούνται μερικοί από τους πιο επικίνδυνους παραβάτες της χώρας»

 

Ο τίτλος του επεισοδίου, που μας βάζει στις φυλακές Διαβατών στην Ελλάδα, έχει τον τίτλο «Η φυλακή της διακίνησης ανθρώπων». Το επεισόδιο επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται στις φυλακές με την κατηγορία της διακίνησης ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο παρουσιαστής Ράφαελ Ρόου, που έχει «μπει» σε πολλές φυλακές του κόσμου, αναρωτιέται εάν τελικά αυτές οι ποινές δρουν αποτρεπτικά και εάν το σωφρονιστικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Ο ίδιος συνομιλεί με κρατουμένους που έχουν φυλακιστεί τόσο για διακίνηση ανθρώπων όσο και για φόνο, αλλά και για εμπόριο ναρκωτικών. Οι φυλακισμένοι του εξιστορούν το πώς βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα.

Στο ίδιο επεισόδιο παρουσιάζεται και η ευκαιρία αποτοξίνωσης που έχουν όσοι είναι χρήστες ουσιών, μέσω της ειδικής μονάδας που διαθέτει η φυλακή. Ωστόσο, η έλλειψη πόρων έχει κάνει αδύνατη τη βοήθεια σε μεγάλο αριθμό ατόμων και, έτσι, το πρόγραμμα εξυπηρετεί λίγα μόνο άτομα.

 

Ένα άλλο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix μας μεταφέρει στην Κύπρο και, συγκεκριμένα, στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Το επεισόδιο με τίτλο «Η φυλακή της ουτοπίας», μας δείχνει τις φυλακές της Κύπρου που έχουν υποστεί ριζική μεταμόρφωση με την πάροδο των ετών. Όμως, είναι οι αλλαγές αυτές προς το καλύτερο;

 

Η σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου»

Η σειρά ντοκιμαντέρ της μεγαλύτερης streaming πλατφόρμας παρουσιάζει τη ζωή σε 19 φυλακές σε όλο τον κόσμο, κυρίως από την οπτική γωνία των κρατουμένων. Περιλαμβάνει, επίσης, την οπτική γωνία των δεσμοφυλάκων καθώς και άλλων ατόμων που αλληλεπιδρούν με το σωφρονιστικό σύστημα.

Την πρώτη σεζόν παρουσίασε ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Πολ Κόνολι. Αρχικά, η σειρά προβλήθηκε από το Channel 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τη δεύτερη σεζόν, η σειρά βρήκε το νέο της «σπίτι»  στο Netflix και άλλαξε χέρια στην παρουσίαση, καθώς την ανέλαβε ο Βρετανός δημοσιογράφος Ραφαέλ Ρόου.

Ο Ραφαέλ Ρόου έχει εκτίσει 12 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα, για το οποίο τελικά αθωώθηκε.

 

Πηγή

Loader