Ντόμινο παραιτήσεων στα θέατρα της Μόσχας - Κυκλοφορεί λίστα διανοουμένων κατά του Πούτιν

Ντόμινο παραιτήσεων στα θέατρα της Μόσχας - Κυκλοφορεί λίστα διανοουμένων κατά του Πούτιν

“Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ΝΤΡΟΠΗ”

Ντόμινο παραιτήσεων ακολούθησε μετά την παραίτηση της Διευθύντριας του Κέντρου Μέγιερχολντ, Έλενα Κοβάλσκεγια, με την απόφαση της να εγκαταλείψει τη θέση της διαμαρτυρόμενη για την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

«Φεύγω κι εγώ» είπε αμέσως μετά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι, Μιντάουγκας Καρμπαούσκις, ο οποίος ήταν στο θέατρο από το 2011. Ο Καρμπαούσκις δημοσιοποίησε την παραίτηση του γράφοντας «Φεύγω κι εγώ» και στον λογαριασμό του στα social media. Ο Καρμπαούσκις κατέθεσε την επιστολή παραίτησής του στο Τμήμα Πολιτισμού της Μόσχας. 

Διάβασε Επίσης: «Δε γίνεται να εργάζεσαι για ένα δολοφόνο» είπε και παραιτήθηκε η διευθύντρια του κρατικού θεάτρου Μόσχας

Και οι παραιτήσεις συνεχίζονται με τον Ρίμας Τουμίνας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Βαχτάγκοφ της Μόσχας, αλλά θα μείνει στο θέατρο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο Τουμίνας είναι πολίτης της Λιθουανίας και δήλωσε ότι θα επιστρέψει οριστικά στο Βίλνιους.

Την ίδια στιγμή, το θέατρο Μπολσόι ακύρωσε την πρεμιέρα του μπαλέτου The Art of Fugue, που ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Μαρτίου, ενώ ο χορογράφος Αλεξέι Ρατμάνσκι, ο οποίος ήταν ο σκηνοθέτης αυτής της παράστασης, έφυγε από τη Ρωσία.

Ο Ρατμάνσκι φέρεται να είπε: «Όταν έρθει η ώρα, ελπίζω να επιστρέψω στη Μόσχα για να ολοκληρώσω αυτήν την παραγωγή». Ο Ρατμάνσκι υπήρξε από το 2004-2009 καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου Μπολσόι. Από το 2009 είναι μόνιμος χορογράφος του American Ballet Theatre.

Διάβασε Επίσης: Ανάλυση: Τα οφέλη και οι πληγές των ΗΠΑ από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Παράλληλα, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και επιστήμονες υπογράφουν κατά της εισβολής στην Ουκρανία με τη λίστα ολένα να μεγαλώνει, ενώ επίσης έχει δημοσιευθεί στο Artists at Risk. Όπως γράφει η δήλωση τους:

«Συμπατριώτες!

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ΝΤΡΟΠΗ.

Αυτή είναι η ντροπή ΜΑΣ, αλλά δυστυχώς, τα παιδιά μας, γενιές πολύ νέων και αγέννητων Ρώσων, θα πρέπει επίσης να φέρουν την ευθύνη γι' αυτό. Δε θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν σε μια επιθετική χώρα για να ντρέπονται που ο στρατός τους επιτίθεται σε ένα γειτονικό ανεξάρτητο κράτος. Καλούμε όλους τους πολίτες της Ρωσίας να πουν ΟΧΙ σε αυτόν τον πόλεμο.

Δεν πιστεύουμε ότι η ανεξάρτητη Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος. Δεν πιστεύουμε στις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο ουκρανικός λαός βρίσκεται υπό την εξουσία των «ναζί» και πρέπει να «απελευθερωθεί». Απαιτούμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος!»

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Loader