Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ που έκανε cancel τον cancer

Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ που έκανε cancel τον cancer

Ο Βαγγέλης Ασπρόμουγγος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών

Ο Βαγγέλης Ασπρόμουγγος, 41 ετών, έχασε την πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο… Κέρδισε ή μάλλον όπως ο ίδιος προτιμούσε, ακύρωσε τον καρκίνο πολλές φορές, επί σειρά ετών, όμως στο τέλος δεν τα κατάφερε. Διαγνώστηκε με την ασθένεια το 2013. Ακολούθησαν εγχειρήσεις και θεραπείες επίπονες, σωματικά κυρίως γιατί ψυχικά ο Βαγγέλης ήταν πιο δυνατός και κέρδιζε.

Έβαλε στόχο ανάμεσα σε θεραπείες και νοσοκομεία, να τερματίσει σε αγώνα τριάθλου και το κατάφερε! Εμπνεύστηκε τη σελίδα Cancel the cancer, αφού φωτογράφος στο επάγγελμα, μετέφερε οπτικά αλλά και στην πράξη για πολλά χρόνια, το R του canceR και έβαλε στη θέση του το L του cancel.

Στη δύσκολη πορεία του συνήθως αρχές του χρόνου, λάμβανε άσχημα νέα για την πορεία της υγείας του. Φέτος, αρχή της χρονιάς, τα άσχημα νέα ήρθαν για την οικογένεια και τους φίλους του, αφού ο ίδιος ακόμα και τώρα θα χαμογελά, όπως πάντα, είτε κρατούσε τη φωτογραφική του μηχανή φωτογραφίζοντας αυτοκίνητα, είτε φορούσε παπούτσια τρεξίματος ή ποδηλατικά, είτε φορούσε μαγιό η την πυρίμαχη φόρμα του συνοδηγού αγώνων rally, χώρο στον οποίον επίσης άφησε έντονα τα σημάδια του…

Ο ίδιος συστηνόταν ως εξής:

«Το όνομα μου ειναι Βαγγέλης Ασπρόμουγγος , και από το 2013 πολεμάω για τον καρκίνο μου άλλα και για όσους έχουν καρκίνο!»

Σίγουρα μέσα από τη σελίδα του, Cancel the cancer, άνθρωποι που δίνουν τη μάχη θα συνεχίσουν να το κάνουν, για τους ίδιους και για τον Βαγγέλη. 

Για τον θάνατό του εξέδωσε ανακοίνωση και το περιοδικό 4Τροχοί, που τον αποχαιρέτησε με ένα άρθρο.

Cancel the Cancer

Ο Βαγγέλης Ασπρόμουγγος, επί σειρά ετών συνεργάτης του περιοδικού μας, μα πάνω από όλα αγαπημένος φίλος, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 41 ετών, έπειτα από γενναία μάχη με την επάρατο νόσο.

Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα κείμενα που έχουμε κληθεί αλλά και που θα κληθούμε να γράψουμε. Ο Βαγγέλης Ασπρόμουγγος, φωτογράφος που για πολλά χρόνια ήταν μεταξύ άλλων συνεργάτης του περιοδικού μας, δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε έπειτα από τεράστια μάχη με τον καρκίνο, την οποία έδινε με υπομονή, επιμονή, αλλά κυρίως με απαράμιλλο θάρρος, για περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ο Βαγγέλης ήταν πολλά περισσότερα από ακόμη έναν συνεργάτη. Ήταν ο δικός μας άνθρωπος, ένας φίλος που με το χαμόγελο θα φρόντιζε να απαλύνει κάθε δύσκολη στιγμή, επαγγελματική ή και προσωπική.

Το νέο πως ξεκινούσε τη μάχη με τον μεγαλύτερο αντίπαλο όλων, μας σόκαρε. Ωστόσο, πολύ γρήγορα ο ίδιος φρόντισε να μας δίνει κουράγιο, αντί να συμβαίνει το αντίθετο. Η παρρησία με την οποία αντιμετώπισε την ασθένειά του ήταν ενδεικτική του χαρακτήρα του. «Είναι γλυκιά η ζωή και τα κίνητρα πολλά», μας έλεγε. Δε σταμάτησε λεπτό να μάχεται, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Και πάντα, μα πάντα, με ψυχολογία νικητή.

Μάλιστα, δε δίστασε να δημοσιοποιήσει την περιπέτειά του, για να τη μοιραστεί με όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Το «Cancel the Cancer» δεν ήταν απλώς μία σελίδα στο Facebook, αλλά ένα κίνημα που εμπνεύστηκε ο Βαγγέλης για τη μάχη κόντρα στο αδύνατο.

Μέσω αυτού, ενημέρωνε για την πορεία της υγείας του, για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, αλλά κυρίως έδινε κουράγιο σε ομοιοπαθείς - και όχι μόνο. Γιατί η στάση του απέναντι στην ασθένεια ήταν ένα μάθημα ζωής για όλους μας.

Λεπτομέρεια, το γεγονός πως υπήρξε εξαιρετικός συνοδηγός, έχοντας συμβάλει σε ορισμένα από τα ωραιότερα αγωνιστικά περάσματα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στα ράλλυ, με οδηγό τον Βασίλη Ζάχο.

Ο μεγάλος του αγώνας ήταν άλλος, και τα κατάφερνε όσο καλύτερα γινόταν. Φρόντιζε διαρκώς για τη φυσική του κατάσταση, παραμένοντας ενεργός στον αθλητισμό, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή σε αγώνες τριάθλου. Κάθε τερματισμός του ήταν και μια νίκη. Καταφέρνοντας αυτό που φάνταζε αδύνατο, διεύρυνε διαρκώς τα όρια, γεγονός αξιοθαύμαστο απέναντι σε τέτοιον αντίπαλο.

Η συντακτική ομάδα των 4Τροχών εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στο φιλικό περιβάλλον του εκλιπόντος.

Βαγγέλη μας, δεν ξεχνιέσαι, αυτό είναι βέβαιο

Loader