Ο ΠOY θα μπει -επιτέλους- στην Κίνα για να μελετήσει τον κορωνοϊό

Ο ΠOY θα μπει -επιτέλους- στην Κίνα για να μελετήσει τον κορωνοϊό

Κεντρική φωτογραφία: Pexels

του Eamon Barrett για το Fortune 

Μια ομάδα επιστημόνων που αποστέλλεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να διερευνήσει την προέλευση της επιδημίας του COVID-19 στη Γουχάν θα φτάσει στην Κίνα την Πέμπτη, δήλωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας τη Δευτέρα – περισσότερο από ένα χρόνο μετά από την έναρξη της επιδημίας.

Η είδηση έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» με τις εμφανείς καθυστερήσεις στην έγκριση της επίσκεψης, η οποία βρίσκεται υπό σχεδιασμό από το περασμένο καλοκαίρι. Η ομάδα έπρεπε να ξεκινήσει τις έρευνες την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά η Κίνα σύμφωνα με πληροφορίες δεν θεώρησε τις βίζες τους.

Η επικείμενη έρευνα είναι η δεύτερη της οποίας ηγείται ο ΠΟΥ για την έναρξη της πανδημίας του COVID-19 στην Κίνα. Ο ΠΟΥ έστειλε επιστήμονες στην Κίνα για να διερευνήσουν το ξέσπασμα στη Γουχάν τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ωστόσο το Πεκίνο εμπόδισε το έργο τους.

Αρχικά, το Πεκίνο αρνήθηκε την πρόσβαση της ομάδας στη Γουχάν, η οποία εξακολουθούσε να είναι σε lockdown. Τελικά, η κυβέρνηση επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα να επισκεφθεί την πόλη, αλλά τους εμπόδισε να επισκεφθούν νοσοκομεία ή την αγορά θαλασσινών όπου υπήρχε η υποψία ότι είχε ξεκινήσει η επιδημία.

Η αποτυχία της πρώτης ερευνητικής ομάδας να διερευνήσει πλήρως το ξέσπασμα της Γουχάν ώθησε τα μέλη του διοικητικού οργάνου του ΠΟΥ, την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε νέα, διεθνή έρευνα τον Μάιο του περασμένου έτους. Το ψήφισμα πέρασε, θέτοντας τις βάσεις για την έρευνα που ξεκινά την Πέμπτη.

Το Πεκίνο έχει αντιταχθεί στο ψήφισμα, κατηγορώντας την Αυστραλία για τον ηγετικό της ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή.  Σε αντίποινα, το Πεκίνο επέβαλε νέους δασμούς και αποκλεισμούς στις αυστραλιανές εισαγωγές λίγο μετά την έγκριση του ψηφίσματος, παρόλο που το πεδίο της έρευνας είναι πολύ μικρότερο από αυτό που περίμενε η Καμπέρα.

Η αποστολή του ΠΟΥ έχει αναλάβει τη διερεύνηση της ζωικής προέλευσης του κορονοϊού, καθώς και του ρόλου της αγοράς νωπών στην επιτάχυνση της πρώιμης επιδημίας. Η ομάδα θα μελετήσει επίσης τα αρχεία του νοσοκομείου για να εντοπίσει τυχόν πιθανές περιπτώσεις COVID-19 που εμφανίστηκαν νωρίτερα από τις 17 Νοεμβρίου 2019 – όταν ο πρώτος ασθενής με COVID-19 εντοπίστηκε στην Κίνα.

Loader