Ο σημαντικός λόγος που έρχονται σκυλιά Κόλεϊ στην Κύπρο

Ο σημαντικός λόγος που έρχονται σκυλιά Κόλεϊ στην Κύπρο

Φτάνουν στο νησί και γύπες από την Ισπανία για την αύξηση του είδους

Mεγάλο πρόβλημα μένει μέχρι στιγμής η αυξημένη δηλητηρίαση των σκύλων από δολώματα.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας αλλά και το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, έχουν βάλει ως στόχο το τέλος τέτοιων περιστατικών, όπως η δηλητηρίαση σκύλων από δολώματα. 

Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους γύπες στην Κύπρο καθώς είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. Σκύλοι και γύπες λοιπόν, έρχονται από Ελλάδα και άλλε χώρες με σκοπό να βοηθήσουν το νησί μας. 

Σύμφωνα με τον ανώτερο λειτουργό στην Υπηρεσία Θήρας, Νίκο Κασίνη, εντός του 2022 θα καταφθάσουν στην Κύπρο εκπαιδευμένοι σκύλοι Κόλεϊ από την Ελλάδα, με σκοπό να εντοπίζουν δηλητηριασμένα δολώματα για να αποτραπούν δηλητηριάσεις κυρίως σκύλων.  

O κ.Κασίνης εξήγησε ότι στην Ελλάδα θα μεταβούν και δύο χειριστές για εκπαίδευση, όπου και θα βρεθούν με τους σκύλους πριν αυτοί να έρθουν στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο σκύλους της ράτσας κόλεϊ.

Η Υπηρεσία Θήρας θα δώσει αρχικά το 2022 έμφαση στην περιοχή Λεμεσού και Πάφου με δεδομένο ότι στις εν λόγω περιοχές εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα.  

Διάβασε Επίσης Το αγρινό πωλείται στη μαύρη αγορά (ρεπορτάζ) 

Βασική προτεραιότητα της Υπηρεσίας Θήρας είναι και η προστασία του γύπα, πτηνού που είναι είδος προς εξαφάνιση στην Κύπρο.  

' '

Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, στην Κύπρο ζουν αυτή τη στιγμή ελάχιστοι γύπες, κάτι που καθιστά αναγκαία την αύξηση του πληθυσμού. Μάλιστα, στις 20 Νοεμβρίου θα φθάσουν από την Ισπανία 20 τέτοια πτηνά για να αυξήσουν τον πληθυσμό του είδους.  

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, δράσεις για την αντιμετώπιση των προσκρούσεων σε εναέρια ηλεκτρικά καλώδια, καθώς και δράσεις για την επέκταση του δικτύου ταϊστρών για την παροχή συμπληρωματικής τροφής στους γύπες. Σημειώνεται ότι οι γύπες μπορούν να δηλητηριαστούν από άλλα δηλητηριασμένα ζώα.   

Μια άλλη βασική πτυχή του έργου είναι η υλοποίηση μιας συντονισμένης και στοχευμένης εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, τόσο σε συγκεκριμένες περιοχές που σχετίζονται με τον γύπα όσο και παγκύπρια, έτσι ώστε να διαδοθεί το μήνυμα της σημασίας του γύπα αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί η τοποθέτηση δηλητηρίων στην ύπαιθρο. 

Πηγή 

Loader