Ο Τραμπ οπισθοχώρησε σχετικά με τη βίζα ξένων φοιτητών 

Ο Τραμπ οπισθοχώρησε σχετικά με τη βίζα ξένων φοιτητών 

Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην χορηγηθεί σε νέους φοιτητές.

Να σημειωθεί ότι 41δισ. $ συνεισφέρουν κατά έτος στην οικονομία οι αλλοδαποί φοιτητές.

Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την αμφιλεγόμενη απόφασή της να ανακαλέσει τις θεωρήσεις εισόδου (visa) των ξένων φοιτητών σε πανεπιστήμια της χώρας, που θα συνέχιζαν την λειτουργία τους αποκλειστικά μέσω τηλε-εκπαίδευσης κατά την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους λόγω της πανδημίας κορονοϊού.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγινάν από ομοσπονδιακό δικαστή- μετά από προσφυγή κορυφαίων πανεπιστημίων της χώρας - και περίπου μια εβδομάδα αφού η αρμόδια υπηρεσία για την μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) είχε ανακοινώσει πως δεν θα χορηγείται βίζα «σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια».

Τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του MIT έχοντας στήριξη πολλών άλλων πανεπιστημίων, εκπαιδευτικών ενώσεων και σχεδόν 20 αμερικανικών πολιτειών είχαν προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να μπλοκάρουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

766

«Τα μέρη κατέληξαν σε λύση (...) η κυβέρνηση συμφώνησε να ακυρώσει την απόφαση», δήλωσε η δικαστής της Μασαχουσέτης Άλισον Μπάροουζ σε μια σύντομη ακροαματική διαδικασία αφού λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση Τραμπ είναι δεσμευτεί να μην εφαρμόσει την απόφαση, όπως αναφέρουν οι New York Times

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNN, υπάρχουν πληροφορίες πως ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να μην δοθεί βίζα σε φοιτητές που εγγράφονται φέτος, δηλαδή για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 σε όσα πανεπιστήμια προβλέπεται μόνο εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

Σημειώνεται πως στα αμερικανικά πανεπιστήμια, εγγράφονται κάθε χρόνο 1εκατ. ξένοι φοιτητές και συνεισφέρουν 41 δισ. δολάρια κατ′ έτος στην οικονομία τη χώρας στηρίζοντας 458.000 θέσεις εργασίας.  

Πηγή

Loader