«Όχι στα ψηλά κτήρια στην οδό Κινύρα»

«Όχι στα ψηλά κτήρια στην οδό Κινύρα»

Διαδικτυακές υπογραφές από πολίτες

Σε κείμενο που συνοδεύει τις υπογραφές τους, πρωτοβουλία πολιτών, γράφει:

Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων για την υπό εξέλιξη διαδικασία πολεοδομικής αδειοδότησης από τον Δήμο Λευκωσίας πολυώροφης οικοδομής στην οδό Κινύρα εντός της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) Λήδρα Πάλας, σημαντική μερίδα Λευκωσιατων, δημοτικοί σύμβουλοι, το Ετεκ, το Icomos, ο Ποακ και το Τμήμα Πολεοδομίας έχουν παρέμβει πριν τη λήψη της σημαντικής αυτής απόφασης, για να εκφράσουν την αρνητική τους θέση για την αδειοδότηση της οικοδομής με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Η προτεινόμενη ανάπτυξη εξόφθαλμα υπερβαίνει σημαντικά το ύψος των υφιστάμενων αξιόλογων κτιρίων της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα που την περιβάλλουν.

Το Σχέδιο Περιοχής, αν και δίνει δυνατότητα για σχετικά αυξημένο επιτρεπόμενο ύψος, περιέχει ταυτόχρονα ρητές πρόνοιες που περιορίζουν δραστικά τη δυνατότητα αυτή κατά περίπτωση.

Θεωρούμε ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπερισχύσουν οι πρόνοιες που αφορούν στην προστασία του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολιτισμικού χαρακτήρα της ΠΕΧ, και να μην αδειοδοτηθεί η οικοδομή με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Κάθε άλλη απόφαση θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο, δυσχεραίνοντας την ίδια τη θέση της πολεοδομικής αρχής σε μελλοντικές αιτήσεις, ενώ θα δημιουργήσει και εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τους σκοπούς που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη απόφαση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδεθούν με την προστασία της ΠΕΧ.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος ο Δήμος Λευκωσίας είχε αρνηθεί στο παρελθόν υπέρβαση ορόφων στο γειτνιάζον οικόπεδο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για τους ίδιους λόγους που συζητάμε σήμερα.

Διευκρινίζουμε ότι το πιο πάνω κείμενο έχει ληφθεί από την ανακοίνωση του ΕΤΕΚ. Η φωτογραφία επίσης έχει ληφθεί από δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. 

Loader