Οι εφιάλτες που βλέπουμε πιο συχνά λόγω του άγχους

Οι εφιάλτες που βλέπουμε πιο συχνά λόγω του άγχους

Και πώς να τους μειώσουμε σύμφωνα με μία αναλύτρια ονείρων και συγγραφέα

Διανύουμε μια περίοδο αρκετού άγχους, φόβου και μεγάλης αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, όχι μόνο λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα συναισθήματά μας αποτυπώνονται στα όνειρα που βλέπουμε το βράδυ στον ύπνο μας και μάλιστα αυτά μπορεί να είναι πολύ "ζωντανά" ή ακόμα και εφιάλτες. Μερικές φορές τα αληθοφανή όνειρα είναι εύκολο να τα ξεχάσουμε, όμως υπάρχουν και άλλες φορές που ξυπνάμε και αναρωτιόμαστε από πού προέκυψε το όνειρο που μόλις είδαμε. Ωστόσο, δεν είμαστε οι μόνοι που βιώνουν κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν μερικά όνειρα που είναι συνηθισμένα για πολλούς ανθρώπους και αποδίδονται στο στρες.

Ποια είναι τα τέσσερα πιο συνηθισμένα όνειρα από στρες, γιατί τα βλέπουμε και τι σημαίνουν;

Η Λόρι Λόουενμπεργκ, αναλύτρια ονείρων και συγγραφέας, εξηγεί στον ιστότοπο "Well And Good",  την ερμηνεία τους και μοιράζεται τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσουμε να τα βλέπουμε συνέχεια.

iuo7865

Τα έντομα

«Τα έντομα είναι πολύ συνηθισμένα στα όνειρα, κυρίως τώρα τελευταία εξαιτίας της πανδημίας. Οι επιδρομές από έντομα, το δάγκωμα από αυτά, τα έντομα που βγαίνουν από διαφορετικά σημεία του σώματος. Αυτό αντικατοπτρίζει τον φόβο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Τείνουμε να αναφερόμαστε στους ιούς ως μικρόβια. Επιπλέον μπορεί να ονειρευόμαστε έντομα όταν κάτι μας ενοχλεί», εξηγεί η Λόουενμπεργκ.

Παλίρροια και κύματα

«Τα παλιρροιακά κύματα σημαίνουν ότι παρασέρνονται οι ευθύνες μας. Κι ενώ μερικοί ρυθμίζουν τον χρόνο και τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα η καθημερινότητα να μοιάζει πιο εύκολη, πολλοί ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και αυτό μεταφράζεται στα όνειρα. Η παλίρροια είναι ένα χαρακτηριστικό όνειρο άγχους για τον υπερφορτωμένο εργαζόμενο και ιδιαίτερα αυτόν που δουλεύει σε απομόνωση».

Πώς θα μειώσουμε αυτού του είδους τα όνειρα; «Ας προσπαθήσουμε να μην πάμε στο μανάβικο ή το σουπερμάρκετ και ας καλέσουμε κάποιον να μας στείλει αυτά που θέλουμε να αγοράσουμε. Επιπλέον, ας προσπαθήσουμε να χαμογελάμε και να βρούμε τρόπους να γελάμε περισσότερο μέσα στην ημέρα. Το πιο ελαφρύ κλίμα μπορεί να βοηθήσει να κάνει τον κόσμο μας λιγότερο δύσκολο, μέρα με την μέρα».

uyretr

Φωτιά

Συνήθως ονειρευόμαστε φωτιά όταν είμαστε ευέξαπτοι για μια κατάσταση ή έχουμε μπροστά μας ένα επείγον περιστατικό που χρειάζεται άμεση επίλυση. Επίσης, ίσως να είναι μια προειδοποίηση ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εξάντλησης.

Όμως, η Λόουενμπεργκ αναφέρει κι άλλη μια ερμηνεία: «Εχω παρατηρήσει ότι τα όνειρα με φωτιά έχουν γίνει πιο συχνά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Νομίζω ότι η καταστροφική φύση της φωτιάς είναι ο λόγος. Η φωτιά κατακαίει ο,τι αγγίζει και αυτή η πανδημία είναι παντοδύναμη. Είναι επίκεντρο των δελτίων ειδήσεων της τηλεόρασης ή κεντρικό θέμα στις ιστοσελίδες, όλη την ημέρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα αναρτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό και αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας. Η φωτιά εξαπλώνεται, όπως και ο ιός. Είναι τρομακτικό αλλά λογικό, ότι το υποσυνείδητο θα έδινε σε αυτόν τον ιό τη μορφή της φωτιάς», εξηγεί.

Πώς θα μειώσουμε αυτό το τρομακτικό όνειρο; «Αυτή είναι μια καλή στιγμή να αναζητήσουμε περισπασμούς: Ας βρούμε μια νέα σειρά να παρακολουθήσουμε, ένα καλό βιβλίο να διαβάσουμε, νέες συνταγές να δοκιμάσουμε», συμβουλεύει η Λόουενμπεργκ.

utyrtge

Ανεμοστρόβιλοι

Στα όνειρα, τα καιρικά φαινόμενα συνδέονται με τα συναισθήματά μας. Οι ανεμοστρόβιλοι αντιπροσωπεύουν τις έντονες ανησυχίες μας που ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Αν λοιπόν δούμε έναν ανεμοστρόβιλο στο όνειρό μας, πιθανόν να συμβολίζει τον καταιγισμό ανησυχιών που ταλαιπωρούν την καθημερινότητά μας και ακόμα και οι πιο διασκεδαστικές ασχολίες, μας φαίνονται αφόρητες. «Ας κρατήσουμε ένα ημερολόγιο στο κομοδίνο και ας καταγράψουμε τις σκέψεις και τα όνειρα για να απαλλαχτούμε σε ένα μεγάλο βαθμό», εξηγεί η Λόουενμπεργκ.

uyir

Πηγή

Loader