Οι κάτοικοι της Αγλαντζιάς να μην φοβούνται τις αλεπούδες

Οι κάτοικοι της Αγλαντζιάς να μην φοβούνται τις αλεπούδες

Αντιθέτως, να χαίρονται που τους επισκέπτονται

Το συμπαθητικό και εσωστρεφές τετράποδο έγινε τις τελευταίες μέρες talk of the town

Πολύ εξωτικό έγινε τις τελευταίες μέρες το ζωικό βασίλειο στην Κύπρο, αφού εκτός από τα καρχαριοειδή στις θάλασσες της Λεμεσού και το περιβόητο κροκοδειλόψαρο σε φράγμα της Λευκωσίας, talk of the town στην ευρύτερη περιοχή Αγλαντζιάς έχουν γίνει αλεπούδες και αλεπουδάκια.

Η ύπαρξη αλεπούδων στην Αγλαντζιά και στην ευρύτερη Λευκωσία δεν είναι ωστόσο καινούριο φαινόμενο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξενίσει ή να φοβίζει τους πολίτες, όπως σημειώνει ρητά σε μία σειρά από δηλώσεις του, ο κ. Πέτρος Αναγιωτός από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Αντιθέτως, πέρα απ' την μοναδική ομορφιά και μυστήρια γοητεία τους, οι αλεπούδες θεωρούνται πολύ ωφέλιμες για το οικοσύστημα, καθώς τρέφονται με τρωκτικά, που υπάρχουν σε αφθονία στις περιοχές των σπηλιών της Αγλαντζιάς, όπου κυρίως συχνάζουν.

φαφαφα

Η Αγλαντζιά και άλλες περιοχές φιλοξενούν διάφορα είδη πανίδας και οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, υπογραμμίζει ο κ. Αναγιωτός. Το μόνο ενδεχομένως αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι αλεπούδες πιθανόν να επιτεθούν σε οικόσιτα ζώα όπως οι γάτες, επισήμανε.

Η αλεπούδες είναι νυκτόβια ζώα, πρόσθεσε, και είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να τις συναντήσουμε αργά το απόγευμα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Μαρτυρίες για αλεπούδες έχουν εξάλλου δημοσιευτεί συχνά και για την περιοχή του γραμμικού πάρκου στη Λευκωσία ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί πως η αλεπού στην Κύπρο θεωρείται προστατευόμενο είδος.

Σε παρόμοιο πνεύμα προστασίας των αλεπούδων κινήθηκαν και δηλώσεις στον Φιλελεύθερο από τον τέως δήμαρχο Αγλαντζιάς και από σήμερα νέο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη. «Οι αλεπούδες είναι προστατευόμενο είδος και ουδέποτε προκάλεσαν καταστροφή στην Αγλαντζιά. Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», είπε.

«Πολλές φορές καταφεύγουν στα σκουπίδια για να βρουν τροφή και άλλες πάλι μπορεί να κυνηγήσουν, να σκοτώσουν και να φάνε ακόμη και μικρά γατάκια. Επίσης τρώνε πουλιά. Η παρουσία τους πάντως σε κατοικημένες περιοχές, συνήθως οφείλεται στην ύπαρξη σκουπιδιών, από τα οποία αντλούν την τροφή τους» κατέληξε ο κ. Αναγιωτός.

Loader