Οι μoναδικές 10 χώρες με ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες 

Οι μoναδικές 10 χώρες με ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες 

Με βαθμολογία 100%

Στην παγκόσμια έρευνα οι ΗΠΑ έχουν πιο χαμηλές επιδόσεις από το Περού. Οι χώρες που έκαναν πρόοδο.

Σε μόλις δέκα χώρες στον κόσμο, οι γυναίκες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με την έκθεση Women, Business and the Law 2021 (Γυναίκες, Επιχειρήσεις και Νόμοι 2021) που δημοσίευσε πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα, οι 9 από τις 10 είναι ευρωπαϊκές ενώ τη λίστα συμπληρώνει ο Καναδάς. Αντιθέτως, οι γυναίκες στις ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται, σε ό,τι αφορά τα ίσα δικαιώματα, σε  χειρότερη θέση από αυτές στο Περού.

Αιτία, η απώλεια βαθμών (στο σύστημα βαθμολόγησης ανά κατηγορία) εξαιτίας της μη εξασφάλισης ίσης αμοιβής και σύνταξης σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και της τραγικής έλλειψης οποιασδήποτε μέριμνας για άδεια λοχείας. 

Και οι 10 χώρες που βρίσκονται στη κορυφή της κατάταξης έχουν την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, δηλαδή 100%. 

45467890
Statista.com

H Ελλάδα, αν και δεν εμφανίζεται στο γράφημα του Statista βαθμολογήθηκε με 97.5%, ενώ η Κύπρος, με 91,3 όπως ακριβώς και η Ταϊβάν, η Κίνα, η Αλβανία και οι ΗΠΑ. 

Επίσης οι 94 από τις 194 χώρες που βαθμολογήθηκαν συγκεντρώνουν βαθμολογία  80% και πάνω.

Η δε Σαουδική Αραβία που κατετάγη τελευταία το 2019 βελτίωσε τις επιδόσεις της και κατ′ επέκταση τη βαθμολογία της μετά την υιοθέτηση νέων νόμων και τώρα βρίσκεται στην 91η θέση με 80%

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκουμε την Υεμένη με 26.9%, το Κουβέιτ με 28,8% και το Σουδάν με 29.4%. 

6567890-54
Statista.com

Οι χώρες που βελτίωσαν (περισσότερο ή λιγότερο) με διάφορες παρεμβάσεις τη θέση των γυναικών προς την κατεύθυνση των ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες είναι οι: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, Κόστα Ρίκα, Φίτζι, ΗΑΕ, Βιετνάμ, Ρουάντα, Χιλή, Σαουδική Αραβία, Μπενίν, Αιθιοπία, Μαδαγκάρη, Σουριάμε, Ουζμπεκιστάν, Σιέρα Λεόνε, Νησιά Μάραλ, Σενεγάλη, Μπαχρέιν, Πακιστάν, Ιορδανία, Ιορδανία Κουβέιτ. 

Αντίστοιχα, η μόνη χώρα που εισήγαγε αλλαγές σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών οδηγώντας σε μείωση της βαθμολογίας της, είναι η Σλοβακία. 

Διάβασε όλη την έρευνα εδώ

Πηγή

Loader