Όποιος συμπεριφέρεται καλύτερα στα ζώα θα παίρνει την επιμέλεια των παιδιών
Σε περίπτωση διαζυγίου, στην Ισπανία
Η νέα νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Γερουσία αναγνωρίζει στα ζώα δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν τα παιδιά της οικογένειας και αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Καταψήφισαν συντηρητικοί και ακροδεξιοί
Δεν φέρεσαι καλά στο κατοικίδιο της οικογένειας; Δεν θα πάρεις από κοινού την επιμέλεια των παιδιών σου σε περίπτωση διαζυγίου. Αυτή είναι η ουσία της νέας νομοθεσίας που συζητείται στην Ισπανία και θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό που υποστηρίζουν οι ζωόφιλοι: όποιος κακομεταχειρίζεται τα ζώα, θα το κάνει και με τους ανθρώπους.
Ο νόμος –αν περάσει από τη Γερουσία το νομοσχέδιο– θα ισχύσει και για όσους χρησιμοποιούν τις απειλές εναντίον κατοικιδίων ως μοχλό πίεσης της/του συντρόφου τους.
Ο νέος νόμος επίσης αλλάζει τη νομική υπόσταση του ζώου από «πράγμα» σε ζωντανό ον, με «συναισθήματα», κάτι που σημαίνει ότι τα κατοικίδια έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά σε περίπτωση διαζυγίου. Ετσι, για παράδειγμα, οι γάτες και οι σκύλοι δεν θα έχουν την ίδια νομική υπόσταση με ένα αυτοκίνητο ή έπιπλο ή άλλο αντικείμενο που ανήκει στο ζευγάρι, αλλά η ευζωία τους θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα για τα οποία θα καλείται να αποφασίσει το δικαστήριο, όσον αφορά ποια από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές θα αναλάβει την κηδεμονία τους.
Οι δικαστές θα μπορούν επίσης να αναθέσουν την επιμέλεια του ζώου από κοινού και στους δύο ανθρώπους, αν θεωρήσουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του, ή να ορίσουν τις ώρες που θα μπορεί να το επισκέπτεται όποιος δεν έχει την επιμέλεια.
«Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η κακομεταχείριση των ζώων, όπως και η απειλή κακομεταχείρισής τους, είναι ενδεικτικά της επιθετικότητας του ατόμου και χρησιμοποιείται ως τακτική εκφοβισμού, ελέγχου και πρόκλησης πόνου στα ανήλικα και πιο αδύναμα άτομα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, που ψήφισε το νομοσχέδιο.
Επίσης, η κακομεταχείριση ενός κατοικιδίου χρησιμοποιείται συχνά για να υποχρεώσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να σιωπήσουν ή να μη φύγουν από έναν κακοποιητικό γάμο.
Κι όμως, υπήρξαν κάποια κόμματα που εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή και τώρα συζητείται στη Γερουσία, όπως το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα PP και το ακροδεξιό Vox. Το PP κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές ότι το μετέτρεψαν σε «ιδεολογικό εργαλείο». Οι Σοσιαλιστές απάντησαν ότι το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει τις θέσεις των Ισπανών για τα ζώα, που έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. «Δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, αλλά για τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση και, πάνω από όλα, τις ανάγκες του 21ου αιώνα», είπε η Σάντρα Γκουάιτα Εστερουέλας, βουλευτής των Σοσιαλιστών.
Αντίστοιχη νομοθεσία που αναγνωρίζει την ευαισθησία των ζώων έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες. Η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν τροποποιήσει τους νόμους τους για να δώσουν στα ζώα παρόμοια δικαιώματα με των ανθρώπων. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η Βρετανία, όπου κερδίζουν έδαφος τα προγαμιαία συμβόλαια για το ποιος από τους δύο συντρόφους θα κρατήσει το κατοικίδιο σε περίπτωση διαζυγίου.
Το 2015, δικαστής στην Αργεντινή αναγνώρισε ότι η Σάντρα, ένας ουρακοτάγκος σε ζωολογικό κήπο του Μπουένος Αϊρες, ήταν ένα «μη ανθρώπινο άτομο» που είχε δικαίωμα σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και διέταξε τη μεταφορά της σε καταφύγιο πιθήκων στη Φλόριντα.