«Ώρα απολογίας» για τον Δημήτρη Λιγνάδη

«Ώρα απολογίας» για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Ενώπιον του ανακριτή - Βαρύ το κατηγορητήριο

Για αδικήματα ιδιαίτερης ποινικής και ηθικής απαξίας, απολογείται σήμερα το μεσημέρι ενώπιον της 19ης ανακρίτριας ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης..

Ακριβώς πέντε ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης του θεατράνθρωπου για το κακούργημα του «βιασμού κατά συρροή», ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφασίζουν σήμερα, μετά το πέρας της απολογίας του, για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του: Δηλαδή αν θα προφυλακιστεί ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος και ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το βαρύ «κατηγορώ» των μηνυτών του με την επίκληση «άλλοθι», με τα περί «απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας λόγω στέρησης βασικών δικονομικών δικαιωμάτων του» αλλά και με την κατάθεση μηνύσεων κατά των δύο ανθρώπων που καταγγέλλουν τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό τα έτη 2010 και 2015. Και για τις δυο περιπτώσεις (του 25χρονου που βρίσκεται στη Σουηδία και κατήγγειλε τον βιασμό του το 2010 σε ηλικία 14 ετών και του Αιγύπτιου που κατήγγειλε τον βιασμό του στην Επίδαυρο το 2015) ο κατηγορούμενος θα υποστηρίξει ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν βρισκόταν καν στον τόπο της φερόμενης τέλεσης των αδικημάτων.

Μάλιστα, ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση βιασμού ο δικηγόρος του σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στο Μega ανέφερε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης: «Την 1η Αυγούστου του 2015 μετέβη στην Ιθάκη και έμεινε όλο τον Αύγουστο εκεί με τον ιδιοκτήτη του Action24 και πρώην υπουργό Πολιτισμού».

Για το λόγο αυτό ο κ. Κούγιας θα υποβάλει σήμερα, όπως προανήγγειλε, αίτημα για εξέταση τριών μαρτύρων που σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιγνάδη ήταν μαζί του στην Ιθάκη την περίοδο που φέρεται να συνέβη ο καταγγελλόμενος βιασμός. Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια οι μάρτυρες αυτοί είναι η Ελένη Κούρκουλα, ο ιδιοκτήτης του Action 24 Διονύσης Παναγιωτάκης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.

Για την πρώτη περίπτωση ο κ. Κούγιας σε δηλώσεις του έξω από την Ευελπίδων υποστήριξε ότι «ο εντολέας μου από ταξιδιωτικά έγγραφα αποδεικνύει πως ήταν στην Αίγυπτο την περίοδο για την οποία κατηγορείται».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιχειρήσει να αποδομήσει και τους μάρτυρες κατηγορώντας τους ως «αναξιόπιστους» υποστηρίζοντας ότι «από τους μάρτυρες αυτούς ο ένας δεν κατέθεσε τίποτα απολύτως σε βάρος μου, αφού δεν υπέπεσε στην αντίληψή του οποιαδήποτε μεμπτή συμπεριφορά μου προς οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο».

Η δε γυναίκα μάρτυρας, «απλώς και μόνο εξιστόρησε την ατυχή και εμμονική προσπάθειά της ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 2000 να συνάψει ερωτική σχέση μαζί μου, χωρίς ωστόσο να αντιληφθεί έστω και μια σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση με έστω και ένα ανήλικο πρόσωπο». Ο ηθοποιός –σκηνοθέτης θα αποδώσει δηλαδή την εμπλοκή του στην υπόθεση σε φθόνο, πίσω από τον οποίο ωστόσο «υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί».

hdhdhdh

Η 40χρονη πάντως μάρτυρας, της οποίας η κατάθεση υπήρξε κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης, δια της νομικής παραστάτριάς της, Χρύσας Παπαδοπούλου, δήλωσε χθες:

«Η παλαιομοδίτικη τακτική της "δολοφονίας χαρακτήρων" και της επίρριψης ευθυνών στα θύματα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από την ουσία αυτή της υπόθεσης και να υποβιβαστεί αυτή σε θέαμα της κλειδαρότρυπας. Μέσω ακραία ομοφοβικών, σεξιστικών και οπισθοδρομικών απόψεων απευθύνονται στην κοινωνία της Ελλάδας του 1960. Αλλά, δυστυχώς για αυτούς, είμαστε στο 2021 και η προσπάθειά τους να σιγήσουν οι φωνές των επιζώντων σεξουαλικής βίας και των μαρτύρων θα αποτύχει. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής όμως, θίγεται βάναυσα η αλήθεια, η τιμή και η υπόληψη της εντολέως μου, όταν διαδίδονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, στο διαδίκτυο συκοφαντικά ή/και δυσφημιστικά γεγονότα για την ίδια, την προσωπική της ζωή και αυτή των οικείων της, γεγονός για το οποίο επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».

Επιπλέον στη δικογραφία που σχηματίστηκε σύμφωνα με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου «δεν υπάρχουν φωτογραφίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και μηνύματα είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων να καθίσταται δυνατή η επιβεβαίωση των καταγγελλομένων». Κατά τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, οι καταγγέλλοντες, είναι πρόσωπα που έχει να τα δει ακόμα και πάνω από δύο δεκαετίες!

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας και άλλες καταγγελίες από το χώρο του θεάτρου

Την ίδια ώρα από το μέτωπο της Εισαγγελίας συνεχίζεται η διερεύνηση σχετικά και με άλλες καταγγελίες που αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση αλλά και παρενόχληση στο χώρο του θεάτρου, ενώ ήδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος που διερευνά τις υποθέσεις αυτές, μελετά τον φάκελο που του παρέδωσε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηθοποιός κατέθεσε διψήφιο αριθμό καταγγελιών στις εισαγγελικές αρχές, για αδικήματα που σχετίζονται με την προσβολή γενετήσιας ελευθερίας, αλλά μέσα σε αυτές φαίνεται πως υπάρχουν 2-3 καταγγελίες οι οποίες αφορούν το κακούργημα του βιασμού.

Οι καταγγελίες αυτές στρέφονται κατά τουλάχιστον δύο προσώπων και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ανεξάρτητα από το αν έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής του καταγγελλόμενου αδικήματος του βιασμού ή όχι. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των καταγγελιών ο εισαγγελέας αναμένεται να καλέσει προς κατάθεση τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις καταγγελίες.

Παράλληλα, αύριο Παρασκευή, έχει κληθεί από τον εισαγγελέα σε εξηγήσεις, ως ύποπτος τέλεσης του εγκλήματος του βιασμού ηθοποιός που πρωταγωνιστεί σε σήριαλ μεγάλου καναλιού, σε βάρος του οποίου έχει κατατεθεί μήνυση για μη παραγεγραμμένη υπόθεση βιασμού, από τον Δημήτρη Άνθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω ύποπτος φέρεται ως το νεαρό πρόσωπο που ήταν παρών στον βιασμό ( πράξη παραγεγραμμένη) που φέρεται να είχε υποστεί από τον Δημήτρη Λιγνάδη ο 19χρονος τότε Νίκος Σ. ο οποίος όμως τουλάχιστον στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο 2020mag δεν τον έχει κατονομάσει. Ο ίδιος ο καταγγελλόμενος ηθοποιός , που όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του απολύθηκε από την τηλεοπτική σειρά στην οποία συμμετείχε, αρνείται την κατηγορία.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη μήνυση του ο Δημήτρης Άνθης το αδίκημα διαπράχθηκε το 2006 και ο ηθοποιός που φοιτούσε τότε στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, του πρότεινε να πάνε σπίτι του όπου χρησιμοποιώντας την μυϊκή του υπεροχή τον βίασε.

Πηγή 

Loader