Παγκόσμια Τράπεζα: Ποιες χώρες θα πλήξει η παγκόσμια ύφεση

Παγκόσμια Τράπεζα: Ποιες χώρες θα πλήξει η παγκόσμια ύφεση

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας έκανε δηλώσεις εν μέσω κορωνοϊού

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας έκανε δηλώσεις εν μέσω κορωνοϊού. Δήλωσε χθες ότι η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αναμένεται να επιφέρει μια «μεγάλη παγκόσμια ύφεση» που θα πιθανώς θα πλήξει περισσότερο τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες. «Σκοπεύουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και μαζικά με προγράμματα στήριξης, ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες», τόνισε ο Μάλπας, στην πλατφόρμα LinkedIn. Πρόσθεσε πως σχεδιάζει να συνομιλήσει σύντομα με τους ηγέτες της Αιθιοπίας, της Κένυας και άλλων χωρών.

Η πανδημία του κοροναϊού, αν το παρελθόν αποτελεί οδηγό, θα μπορούσε να έχει βλαπτικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία για δεκαετίες, σύμφωνα με ερευνητές που επεξεργάστηκαν υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα που φτάνουν πίσω μέχρι τον 14ο αιώνα.

Εξετάζοντας  12 μεγάλες πανδημίες, καθώς και ένοπλες συγκρούσεις, οι οικονομολόγοι Όσκαρ Τζόρντα, Σάντζεϊ Σινγκ και Αλαν Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντειβις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πανδημίες επηρεάζουν για μακρό χρονικό διάστημα τα επιτόκια, κρατούν χαμηλά τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και «βαραίνουν» τις επενδύσεις.

Η ειδοποιός διαφορα ωστόσο που εντοπίζουν οι οικονομολόγοι είναι ότι οι πανδημίες του παρελθόντος εμφανίστηκαν σε μια εποχή που ουσιαστικά κανένα μέλος της κοινωνίας δεν επιβίωσε μέχρι την τρίτη ηλικία.

«Ο Μαύρος Θάνατος και άλλες πληγές έπληξαν τους πληθυσμούς με τη μεγάλη μάζα της πυραμίδας ηλικίας να βρίσκεται κάτω των 60 ετών, οπότε αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική», δήλωσαν.

Πηγή

Loader