Παράδεισος ξεπλύματος και σε ταινία του Netflix η Κύπρος

Παράδεισος ξεπλύματος και σε ταινία του Netflix η Κύπρος

Στην νέα ταινία του Steven Soderbergh με τους Meryl Streep, Gary Oldman και Antonio Banderas στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

H Κύπρος παρουσιάζεται ως παράδεισος ξεπλύματος χρήματος στην νέα ταινία του Steven Soderbergh «The Laundromat», η οποία είναι εμπνευσμένη από το σκάνδαλο «Panama Papers», αλλά και στην σειρά "Mr Robot", η οποία κέρδισε δυο βραβεία Emmy


Της Ελένης Χαραλάμπους


Αναφορές στην Κύπρο, ότι είναι ανάμεσα στα τέσσερα πέντε καλύτερα «πλυντήρια» ξεπλύματος χρήματος στον πλανήτη, γίνονται στην νέα ταινία του Steven Soderbergh, «The Laundromat» (Το ξέπλυμα).

Πρόκειται για μια μαύρη πολιτική κωμωδία, στην οποία πρωταγωνιστούν ηχηρά και πολυβραβευμένα ονόματα του κινηματογράφου, όπως οι Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, Sharon Stone, David Schwimmer, Matthias Schoenaerts και Melissa Rauch, η οποία είναι διαθέσιμη για streaming στη δημοφιλή πλατφόρμα Netflix από τις 18 Οκτωβρίου.

Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο βιβλίο του Jake Bernstein, «Secrecy World: Inside the Panama Papers Investigation of Illicit Money Networks and the Global Elite».

Στην ταινία οι Gary Oldman και Antonio Banderas υποδύονται τους Jürgen Mossack και Fonseca Ramón, ιδρυτές της δικηγορικής εταιρείας Mossack-Fonseca με έδρα τον Παναμά, από την οποία διέρρευσαν τα έγγραφα των Panama Papers.

Συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση οι δύο πρωταγωνιστές κάνουν αναφορά στην Κύπρο, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο μπορείς κάποιος να αποκτήσεις μία εταιρεία κέλυφος.

«Σου παρέχουμε μια εταιρεία κέλυφος, όπου έχεις των έλεγχο των περιουσιακών σου στοιχείων. Δεν είσαι η εταιρεία, ακόμα και αν η εταιρεία είσαι εσύ. Μπερδεύτηκες; Δίνουμε στην εταιρεία ένα όνομα. Ας πούμε, «New Century Enterprises». Δεν χρειάζεσαι χώρο γραφείου. Δεν χρειάζεσαι υπαλλήλους. Η εταιρεία υπάρχει μόνο στα χαρτιά». 1

«Και τι φτιάχνει αυτή η εταιρεία; Τι αγαθά ή υπηρεσίες προσφέρει; Ιδιωτικότητα, αφού δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ηλεκτρονική διεύθυνση και μία ταχυδρομική θυρίδα σε μία χώρα όπου οι νόμοι ευνοούν τους χρηματοοικονομικούς σου στόχους. Και που θα βρεις τέτοια χώρα; Συνήθως στη μέση του ωκεανού. Ίσως είναι οι Σεϋχέλλες, η Κύπρος, ή Μπαχάμες», προσθέτουν οι δύο καταξιωμένοι ηθοποιοί όσο αφορά τις εταιρείες κέλυφος!.

Στην συνέχεια στην μέση περίπου της ταινίας και πάλι οι δύο πρωταγωνιστές αναφέρονται για δεύτερη φορά στην Κύπρο, ως έναν από τους τόπους που δραστηριοποιείται η δικηγορική εταιρεία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά.

«Από το ξεκίνημα μας ως σήμερα, η Mossack Fonseca έφτασε να έχει γραφεία σε πάνω από 50 χώρες, εξυπηρετώντας πάνω από 240.000 εταιρείες κέλυφος, ιδρύματα και εταιρείες επενδύσεων. Σε τόπους όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, οι Μπαχάμες, η Κύπρος, τα Σαμόα, το Νιούε, η Νεβάδα. Τόπους όχι ευλογημένους με φυσικούς πόρους ή βιομηχανία. Τι κάνουν, λοιπόν, όλες αυτές οι εταιρείες; Τις περισσότερες φορές δεν έχουμε ιδέα». 2

Στην τρίτη αναφορά στην Κύπρο οι δύο ηθοποιοί κάνουν ξεκάθαρη αναφορά σε κυπριακή επενδυτική εταιρεία με το όνομα Jetstream Trust, της οποία ο ρόλος είναι σκιώδεις. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:

«Έχετε τις ανώνυμες μετοχές της Whitecloud Enterprises των Σευχελλών, αλλά η ίδια η Whitecloud ελέγχεται από εταιρεία επενδύσεων. Την κυπριακή Jetstream Trust. Η Jetstream διαχειρίζεται τη Whitecloud και πολλές άλλες εταιρείες».

Η οσκαρική ηθοποιός Meryl Streep, υποδύεται στην ταινία την Ellen Martin, η οποία μετά από ένα τραγικό ατύχημα χάνει τον σύζυγό της και αποφασίζει να ψάξει μέχρι τέλους για να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από την εταιρεία βιτρίνα που είχε αναλάβει την ασφάλιση.

Η ιστορία ξεκινάει κοντά στους καταρράκτες του Νιαγάρα, φτάνει στο Μεξικό, την Αφρική, την Κίνα, τα νησιά της Καραϊβικής, για να φτάσει στο 2016 και στη δημοσιοποίηση των εγγράφων γνωστών πια σαν Panama Papers. 3

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου των «Panama Papers», οι δικηγόροι Jürgen Mossack και Fonseca Ramón, τους οποίους ενσαρκώνουν οι Gary Oldman και Antonio Banderas αντίστοιχα, έχουν μηνύσει το Netflix για λασπολογίες, αλλά και για παράνομη χρήση του λογοτύπου της εταιρείας τους και απαίτησαν το «The Laundromat» να μην κυκλοφορήσει.

Παρόλα αυτά, το δικαστήριο αποφάσισε να μεταφέρει την εκδίκαση της υπόθεσης στο Λος Άντζελες, από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Κονέκτικατ και μέχρι τότε η ταινία θα είναι κανονικά διαθέσιμη στην πλατφόρμα. 4

Το Netflix από την πλευρά του δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ισχυρισμό τους περί συκοφαντίας, «γελοίο, δεδομένου ότι το όνομά τους έχει ήδη αμαυρωθεί εδώ και τρεισήμισι χρόνια που διέρρευσε η υπόθεση και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν όλους τους πελάτες τους, οι τράπεζες να αρνούνται να συνεργαστούν μαζί τους και να κλείσουν τελικά την επιχείρησή τους».

«Πλυντήριο» η Κύπρος και στην σειρά Mr. Robot

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Κύπρος παρουσιάζεται ως πλυντήριο ξεπλύματος χρήματος και στην πολυσυζητημένη σειρά, «Mr Robot». Συγκεκριμένα στην τέταρτη και τελευταία σεζόν “Mr. Robot” ο Eliot Alderson, τον οποίο υποδύεται ο Rami Malek "ανοίγει παρτίδες και με την Κύπρο" και πιο συγκεκριμένα με την Cyprus National Bank, N.A.,η οποία βρίσκεται στην οδός Νεφέλης10 στην Πάφο! .

Υπενθυμίζεται ότι ο Rami Malek υποδύεται έναν χάκερ που πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, προσπαθεί να ελευθερώσει τους Αμερικανούς πολίτες από το χρέος τους. Όμως, όπως λένε και οι Αμερικάνοι, the road to hell is paved with good intentions, δηλαδή, πως ο δρόμος για την κόλαση είναι "στρωμένος" από καλές προθέσεις και έτσι ο Eliot κάνει βουτιά μέσα στο χάος που προκαλούν οι πράξεις του.

Πηγή 

Loader