Παράλυτος ασθενής μπορεί πλέον να επικοινωνήσει έπειτα από εμφύτευση συσκευής στον εγκέφαλο του

Παράλυτος ασθενής μπορεί πλέον να επικοινωνήσει έπειτα από εμφύτευση συσκευής στον εγκέφαλο του

Βρισκόταν σε πλήρη κατάσταση «εγκλεισμού» στο σώμα του

Επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελβετία βοήθησαν έναν ασθενή που βρισκόταν σε πλήρη κατάσταση «εγκλεισμού» στο σώμα του, να επικοινωνήσει με το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα υπολογιστή που αποκωδικοποιεί τα σήματα του εγκεφάλου του «κλειδωμένου» ασθενούς και τα μετατρέπει σε γράμματα σε μια οθόνη.

Αυτού του είδους οι συσκευές μπορούν πλέον να βοηθάνε τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να μιλήσουν ή να κινηθούν. Οι έρευνες ωστόσο, έχουν εστιάσει σε συγκεκριμένους ασθενείς που έχουν αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.

Διάβασε Επίσης: Florida: Διαμαρτυρίες για το νόμο που απαγορεύει τα μαθήματα σεξουαλικού προσανατολισμού 

Του εμφυτεύτηκε χειρουργικά ένα σύστημα ακουστικής νευροανάδρασης το οποίο μπήκε στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου του πάσχοντος με ALS . Οι ερευνητές κατάφεραν να σχηματίσουν λέξεις και φράσεις που επέτρεψαν την επικοινωνία μαζί του με ρυθμό περίπου ένα χαρακτήρα το λεπτό.

Στον ασθενή παρασχέθηκε ακουστική ανάδραση της νευρωνικής δραστηριότητας του και καθοδηγήθηκε να συνταιριάζει τη συχνότητα ενός ήχου με τη δραστηριοποίηση εγκεφαλικών νευρώνων, με τρόπο που μπορούσε να ερμηνευθεί ως «ναι» ή «όχι».

Διάβασε Επίσης: Έρχεται στη Λεμεσό το μεγαλύτερο πάρκο αστικού πρασίνου (Φωτογραφίες) 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στο σπίτι ενός ασθενούς. Επεσήμαναν πάντως ότι προτού γίνει ευρεία κλινική χρήση της νέας μεθόδου, θα πρέπει να μεσολαβήσουν περαιτέρω έρευνες σε περισσότερους ασθενείς για να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της.

 

Πηγή 

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader