Παράσταση του ΘΟΚ υπό το φως των... κινητών στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Παράσταση του ΘΟΚ υπό το φως των... κινητών στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Μία όμορφη και συγκινητική στιγμή που συνάμα προβληματίζει για το πως αφέθηκε το σημαντικό μνημείο της Πάφου

Μία πολύ ιδιαίτερη, ταυτόχρονα συγκινητική στιγμή που προβληματίζει παράλληλα βίωσαν ηθοποιοί και θεατές την Τετάρτη 13 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου κατά τη διάρκεια της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησε στη συνέχιση της παράστασης υπό το φως των κινητών τηλεφώνων των θεατών με τη σύμφωνη γνώμη αυτών και των ηθοποιών.

Το γεγονός έγινε γνωστό μέσα από τα social media του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου αλλά και από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που ανέβασαν κοινό και ηθοποιοί που βρέθηκαν σε αυτή την παράσταση. Μία στιγμή που ανέδειξε τη δίψα του κοινού να παρακολουθήσει θέατρο, τη δύναμη των ηθοποιών να παίξουν κυριολεκτικά στο σκοτάδι υπό το φως της πανσελήνου αλλά και τη δύναμη του θεάτρου. Το θέατρο δεν χρειάζεται φως είναι το φως και από αυτό ακριβώς φωτίζεται μία παράσταση. 

Αν και δεν ήμασταν εκεί το γεγονός αυτό γίνεται ιστορικό για τον ΘΟΚ που αναδεικνύει τη δύναμη της θεατρικής τέχνης, το σθένος των ηθοποιών μας και την αγάπη του κοινού για την ύψιστη τέχνη του θεάτρου. 

Ο ΘΟΚ ανέβασε μάλιστα βίντεο από την παράσταση στα social media του όπου εξηγεί ότι αρχικά υπήρχε πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο διευθυντής του ΘΟΚ ζήτησε συγγνώμη από το κοινό διότι η παράσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Οι ηθοποιοί ζήτησαν να παίξουν με το φως του φεγγαριού, το κοινό συμφώνησε και αυθόρμητα φώτισε την παράσταση με τα κινητά του τηλέφωνα για δύο περίπου ώρες που ήταν η διάρκεια του έργου. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by THOC/ΘΟΚ (@th.o.c)

Ο ΘΟΚ έγραψε στα social media: 

ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟΥ» ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΦΟΥ | 13.07.2022

Μια μοναδική εμπειρία μοιράστηκαν χθες το βράδυ στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου οι θεατές και οι συντελεστές της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Λόγω ενός σοβαρού τεχνικού προβλήματος που προέκυψε την ύστατη στιγμή και άφησε τη σκηνή στο σκοτάδι, η παράσταση όδευε προς ακύρωση, αλλά η θετική διάθεση και τα άμεσα αντανακλαστικά του κοινού της Πάφου σε συνδυασμό με την επιθυμία των ηθοποιών να ανταποκριθούν στο αίτημα του κόσμου για την πραγματοποίησή της, έδωσαν μια απρόσμενη λύση. Η παράσταση φωτίστηκε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από τους ίδιους τους θεατές, που με τους φακούς των κινητών τους αναμμένους δημιούργησαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα και παρακολούθησαν με προσήλωση την ιστορία του Οιδίποδα και την συνάντησή του με την τραγική μοίρα. Το θερμό, παρατεταμένο, φορτισμένο με την συγκίνηση της κοινής προσπάθειας χειροκρότημα των θεατών και η ανταπόδωσή του από τους ηθοποιούς επιβεβαίωσε ότι η αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία  θα χαραχτεί στη μνήμη όλων, ως ένα ανεπανάληπτο γεγονός που αποδεικνύει ότι το θέατρο μπορεί να χτιστεί με τα ελάχιστα υλικά, αρκεί να συνυπάρξουν αρμονικά και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά οι ερμηνευτές και το κοινό.

Ο ΘΟΚ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το κοινό της Πάφου, χωρίς τη συγκινητική αντίδραση και στήριξη του οποίου η παράσταση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αλλά και τους ηθοποιούς και άλλους συντελεστές της παράστασης, που ανταποκρίθηκαν με υψηλή επαγγελματική συνείδηση στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Πόπη Αβραάμ: "Γιάννη Τουμαζή λάβε δράση"

Από την άλλη, η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ που πρωταγωνιστεί στην παράσταση στον ρόλο της Ιοκάστης εξέφρασε τη συγκίνησή της λέγοντας πως αυτή τη νύχτα θα την θυμάται για πάντα και από την άλλη έθεσα άλλο ένα ζήτημα. Ποιος είναι ρόλος της πολιτείας οι ευθύνες των αρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοικησης με έκκληση στο τέλος στο νέο Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή να λάβει δράση. 

Αυτούσια η ανάρτησή της: 

Σίγουρα αυτή την νύχτα θα την θυμάμαι πάντα! Απόψε στην Πάφο, στο αρχαίο ωδείο, είχαμε παράσταση με τον Οιδίποδα Τύραννο. Το ρεύμα έπεφτε συνεχώς(δήμαρχε της Πάφου γιατί αυτή η παντελης εγκατάλειψη του χωρου;) γιατί ηταν υψηλό το φορτίο και κάποια στιγμή μας λένε πάμε το πρόβλημα λύθηκε. Αρχίζει η παράσταση και τα φώτα δεν αναβουν. Επεμβαίνει ο διευθυντής του θοκ για να ανακοινωσει πως δυστυχώς η παράσταση δεν μπορεί να γίνει, τον παρακαλούμε οι ηθοποιοί να γίνει έστω και με το φως της πανσελήνου και τότε γίνεται κάτι μαγικό! Οι θεατές αναβουν τα φώτα του κινητού τους και κάνουμε παράσταση με αυτό το φως!!!!! Κανείς δεν έφυγε. Δύο ώρες παράσταση μας φωτιζαν οι διψασμενες για θέατρο ψυχές των πάφιων θεατών! Ποιος είναι ο ρόλος της πολιτείας, ποιες οι ευθύνες των αρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοικησης;  Γιάννη Τουμαζη ανέλαβε δράση.

Loader