Περιβαλλοντικοί διαδηλωτές πετούν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα

Περιβαλλοντικοί διαδηλωτές πετούν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα

Φώναζαν μπροστά από τον πίνακα: “Τι είναι πιο σημαντικό; H Τέχνη ή το δικαίωμα σε υγιεινό και βιώσιμο φαγητό;”

Ο πίνακας του 16ου αιώνα του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο και φυλάσσεται στο Λούβρο στο κέντρο του Παρισιού.

Οι περιβαλλοντικοί διαδηλωτές πέταξαν σούπα στην προστατευόμενη από γυαλί Μόνα Λίζα στη Γαλλία, ζητώντας το δικαίωμα σε «υγιεινό και βιώσιμο φαγητό».

Το Λούβρο είπε ότι το έργο βρισκόταν πίσω από προστατευτικό τζάμι και δεν είχε υποστεί ζημιά.

Το βίντεο δείχνει δύο γυναίκες διαδηλώτριες να φοράνε μπλουζάκια που έγραφαν «τροφική αντεπίθεση» να πετάνε το υγρό. Στη συνέχεια στέκονται μπροστά στον πίνακα λέγοντας: “Τι είναι πιο σημαντικό; Τέχνη ή το δικαίωμα σε υγιεινό και βιώσιμο φαγητό;”

"Το αγροτικό σας σύστημα είναι άρρωστο. Οι αγρότες μας πεθαίνουν στη δουλειά", προσθέτουν.

Η ασφάλεια του μουσείου φαίνεται στη συνέχεια να βάζει μαύρες οθόνες μπροστά τους πριν εκκενωθεί η αίθουσα. Μια ομάδα που ονομάζεται Riposte Alimentaire (Food Counterattack) ανέλαβε την ευθύνη για το κόλπο.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, πρώην Twitter, ανέφερε ότι η διαμαρτυρία ήταν μέρος των προσπαθειών για την ενσωμάτωση των τροφίμων στο γενικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Είπε ότι το τρέχον μοντέλο για τα τρόφιμα «στιγματίζει τους πιο επισφαλείς και δεν σέβεται το θεμελιώδες δικαίωμά μας στο φαγητό». Η ομάδα ζήτησε να δίνεται στους πολίτες μια κάρτα τροφίμων αξίας 150 € (128 £) κάθε μήνα για να χρησιμοποιείται για φαγητό.

Το Λούβρο είπε ότι μέλη του Riposte Alimentaire, το οποίο περιέγραψε ως περιβαλλοντικό κίνημα, ψέκασαν κολοκυθόσουπα στον πίνακα γύρω στις 10:00 τοπική ώρα (09:00 GMT) και ότι δεν υπήρξε ζημιά.

Ανέφερε ότι το Salle des Etats, όπου εκτίθεται το έργο, εκκενώθηκε και άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες στις 11:30 μετά τον καθαρισμό. «Το μουσείο θα υποβάλει καταγγελία», πρόσθεσε.

Η Rachida Dati, υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, είπε ότι «καμία αιτία» δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση της Μόνα Λίζα.

«Όπως η κληρονομιά μας [ο πίνακας] ανήκει στις μελλοντικές γενιές», είπε στο X.

Η γαλλική πρωτεύουσα έχει δει διαδηλώσεις από αγρότες τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας να σταματήσει η αύξηση του κόστους των καυσίμων και να απλοποιηθούν οι κανονισμοί - την Παρασκευή απέκλεισαν βασικούς δρόμους μέσα και έξω από το Παρίσι.

Η Μόνα Λίζα βρίσκεται πίσω από τζάμια ασφαλείας από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν υπέστη ζημιά από έναν επισκέπτη που της έριξε οξύ.

Το 2019, το μουσείο είπε ότι είχε εγκαταστήσει μια πιο διαφανή μορφή αλεξίσφαιρου γυαλιού για την προστασία του. Το 2022, ένας ακτιβιστής πέταξε τούρτα στον πίνακα, προτρέποντας τους ανθρώπους να «σκεφτούν τη Γη».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SARAH KANJ (@davincicode7)

 

Πηγή

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας  

Loader