Πήρε μπρος η δημιουργία Αστυνομίας για τα ζώα

Πήρε μπρος η δημιουργία Αστυνομίας για τα ζώα

Το πάγιο αίτημα φιλοζωικών οργανώσεων, για τη δημιουργία Αστυνομίας Ζώων, συζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής συμφωνώντας για την αναγκαιότητα της δημιουργίας της έτσι ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της κακοποίησης ζώων.

Οκτώ συνολικά αστυνομικοί παγκύπρια με προϊστάμενο αξιωματικό, θα ασχολούνται αποκλειστικά με υποθέσεις κακοποίησης ζώων, ενώ θα βοηθούνται από μέλη της κοινοτικής αστυνόμευσης και θα συνεργάζονται με τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Ο Βασίλης Τζιγκούρας φτιάχνει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αστυνομικοί που θα απαρτίζουν την Αστυνομία των ζώων, θα λαμβάνουν κατά τον χρόνο του ορισμού τους από τον Αρχηγό Αστυνομίας και στη συνέχεια, σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλληλη εκπαίδευση σε θέματα διερεύνησης υποθέσεων κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων. Τα μέλη της Αστυνομίας για τα ζώα διερευνούν υποθέσεις που αφορούν οτιδήποτε από τα ακόλουθα:

α) Περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπο χορηγεί ή προμηθεύει οποιοδήποτε δηλητήριο ή άλλη βλαβερή ουσία σε ζώο ή προκαλεί όπως τέτοια ουσία ληφθεί από οποιοδήποτε ζώο ή, όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου, επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σε ζώο.

β) Την με οποιονδήποτε τρόπο περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου.

γ) Τη θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώου ως στόχου εξάσκησης.

δ) Τη διοργάνωση αγώνων μεταξύ ζώων ή με ζώα, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο υφίσταται κακομεταχείριση ή θανατώνεται.

ε) Τη χρήση ζωντανών ζώων για εκπαίδευση σκύλων ή έλεγχο της επιθετικότητάς τους, εκτός όταν οι σκύλοι εκπαιδεύονται ή δοκιμάζονται σε τεχνητή φωλιά και σε συνθήκες που καθορίζονται με κανονισμούς.

στ) Τη χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς, όταν αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σε αυτά.

ζ) Την πρόσδεση και έλκυση ζώου σε αυτοκινούμενο όχημα, με τρόπο που δυνατό να του προκαλέσει καταπόνηση, τραυματισμό ή ταλαιπωρία.

η) Τον βασανισμό ζώου. 

Το νομοσχέδιο θα σταλεί στα κόμματα για τροπολογίες εντός 15 ημερών και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση.     

Loader