Ποιος θα κατηγορηθεί για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ποιος θα κατηγορηθεί για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, ώστε να κατηγορηθεί για τα επεισόδια ο πρώην Τράμπ;

Οι εξελίξεις τρέχουν. Δεκάδες άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ εισαγγελείς σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον εκείνων που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη , στέλνοντας τους βουλευτές να κρυφτούν πριν ακόμα να επιβεβαιώσουν τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου, Τζο Μπάιντεν. 

Ο ανώτερος ομοσπονδιακός εισαγγελέας για την Κολούμπια δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» για την χρέωση των ταραχών. Οι ερευνητές συνδυάζουν φωτογραφίες, βίντεο και συμβουλές από το κοινό για να εντοπίσουν τα μέλη του βίαιου όχλου.

Πέντε νεκροί ήταν ο απολογισμός των ταραχών. Ανάμεσά τους ένας αστυνομικός που χτυπήθηκε με πυροσβεστήρα και μια γυναίκα που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς. Οι τραυματίες ήταν πολύ περισσότεροι.  

5465788998
ASSOCIATED PRESS

Ποιοί έχουν ήδη κατηγορηθεί για τα γεγονότα

Το γραφείο των εισαγγελέων των ΗΠΑ για την Ουάσινγκτον, το οποίο χειρίζεται τόσο τοπικές όσο και ομοσπονδιακές υποθέσεις, έχει υποβάλλει 17 υποθέσεις στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και τουλάχιστον άλλες 40 στο Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το Σάββατο. Οι υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο αφορούν κυρίως  παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας και εγκλήματα όπλων. 

Εκείνοι που δικάζονται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, όπου οι εισαγγελείς μπορούν να ανακοινώνουν μεγαλύτερες ποινές, κατηγορούνται για βίαιη είσοδο και φθορά περιουσίας στο Καπιτώλιο, επίθεση σε ομοσπονδιακό αξιωματικό επιβολής του νόμου και απειλή της προέδρου της Βουλής, Νάνσυ Πελόζι.

Στους κατηγορούμενους  που αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακές κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται και ο Ρίτσαρντ Μπάρνετ, ο άνδρας του Αρκάνσας που εμφανίζεται στην viral φωτογραφία να βρίσκεται στο γραφείο της Πελόζι με τις μπότες του στο γραφείο. Ο Μπάρνετ κατηγορείται για κλοπή δημόσιου χρήματος, περιουσιακών στοιχείων ή αρχείων.

Ένας άλλος άνδρας που δικάζεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, ο Λόνι Κόφμαν από την Αλαμπάμα, συνελήφθη αφού οι αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν όπλα και 11 εκρηκτικές συσκευές τύπου μολότοφ στο φορτηγό του.

Οι περισσότεροι που έχουν αναγνωριστεί από φωτογραφίες και βίντεο να παρανομούν είτε έχουν συλληφθεί ή θα συλληφθούν άμεσα. 

9976
ZZ/STRF/STAR MAX/IPX

Γιατί δεν έχουν κατηγορηθεί περισσότερα άτομα

Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτές οι κατηγορίες είναι μόνο η αρχή. 

Δικηγόροι των ΗΠΑ σε διάφορες πολιτείες, όπως το Κεντάκι, το Οχάιο και το Όρεγκον, δήλωσαν ότι οι οπαδοί του Τραμπ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες στις πολιτείες τους εάν ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον, συμμετείχαν στις ταραχές και γύρισαν σπίτι. Το FBI δημοσίευσε φωτογραφίες ανθρώπων μέσα από το Καπιτώλιο, προτρέποντας το κοινό να βοηθήσει στον εντοπισμό τους.

Πολλοί άνθρωποι έφυγαν ελεύθεροι από το Καπιτώλιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανακριτές πρέπει τώρα να εργαστούν για να τους αναγνωρίσουν και να τους εντοπίσουν. Οι αρχές πρέπει να ξεχωρίσουν εκείνους που ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον μόνο για να συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας πριν από την βίαιη εισβολή έναντι εκείνων που συμμετείχαν στην εξέγερση στο Καπιτώλιο. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για τους ερευνητές. 

Μπορεί να κατηγορηθεί ο ίδιος ο Τραμπ;

Ο Τραμπ προέτρεψε το πλήθος να διαδηλώσει στο Καπιτώλιο, υποσχόμενος ακόμη και να πάει μαζί τους, αν και εν τέλει δεν το έκανε. Ο πρόεδρος είπε στους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν» για να σταματήσουν την «κλοπή» των εκλογών, ενώ ο προσωπικός του δικηγόρος, Ρούντι Τζουλιάνι, ζήτησε «δίκη με μάχη».

Ωστόσο, ο νόμος, εφόσον ο ίδιος δεν συμμετείχε στην εισβολή είναι μαζί του. Οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν δύσκολο να αποδειχθεί ότι ο πρόεδρος σκόπευε να προκαλέσει βία στο Κάπιτολ Χιλ. Η ομιλία του Τραμπ πιθανότατα δεν θεωρείται ικανή για υποκίνηση βίας, επειδή δεν κάλεσε συγκεκριμένα τους ανθρώπους να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, λένε ειδικοί.

Πηγή

Loader