Ποντίκι αναγκάζει αεροπλάνο σε προσγείωση έκτακτης ανάγκης στην Κοπεγχάγη

Ποντίκι αναγκάζει αεροπλάνο σε προσγείωση έκτακτης ανάγκης στην Κοπεγχάγη

Η παρουσία του τρωκτικού στο γεύμα επιβάτη ανάγκασε την πτήση από Όσλο προς Μάλαγα να εκτρέψει την πορεία της

Ένα απροσδόκητο περιστατικό συνέβη σε πτήση της Scandinavian Airlines (SAS) από το Όσλο προς τη Μάλαγα, όταν ένας επιβάτης βρήκε ένα ζωντανό ποντίκι μέσα στο γεύμα του. Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SAS, η απόφαση για την εκτροπή της πτήσης ελήφθη βάσει των πρωτοκόλλων ασφαλείας της εταιρείας, καθώς η παρουσία του τρωκτικού θεωρήθηκε απειλή για την ασφάλεια του αεροσκάφους. «Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Όστιν Σμιντ, στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP). «Έχουμε καθιερώσει διαδικασίες για τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης μια επανεξέταση με τους προμηθευτές μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.»

Οι επιβάτες της πτήσης μεταφέρθηκαν αργότερα στη Μάλαγα με άλλο αεροσκάφος, ενώ η εταιρεία προχώρησε σε έλεγχο των διαδικασιών ασφαλείας και υγιεινής, προκειμένου να διασφαλίσει την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον. Οι αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν αυστηρούς περιορισμούς για τα τρωκτικά στα αεροπλάνα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ζημιές στα ηλεκτρικά καλώδια και να θέσουν σε κίνδυνο την πτήση.

Ποντίκι στο Γεύμα: Πώς Αντέδρασαν οι Επιβάτες

Ο Γιάρλε Μπόρεσταντ, ένας από τους επιβάτες, βίωσε το περιστατικό από κοντά και μοιράστηκε την εμπειρία του με το BBC. Περιέγραψε πως το ποντίκι ξεπήδησε από το κουτί με τα τρόφιμα που άνοιγε η γυναίκα που καθόταν δίπλα του. «Η κατάσταση ήταν πολύ ήρεμη και οι υπόλοιποι επιβάτες δεν ήταν καθόλου αγχωμένοι», ανέφερε ο Μπόρεσταντ. Παρά την ψυχραιμία που επικρατούσε στην καμπίνα, ο ίδιος έβαλε τις κάλτσες του πάνω από το παντελόνι του για να αποτρέψει το ποντίκι από το να σέρνεται στα πόδια του.

Η εκτροπή της πτήσης προκάλεσε μόνο λίγες ώρες καθυστέρησης στο ταξίδι των επιβατών, που κατέληξαν τελικά στον προορισμό τους με άλλη πτήση. Το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα που σχετίζεται με τρωκτικά. Στη νότια Αγγλία, ένα τρένο αναγκάστηκε να διακόψει το δρομολόγιο του όταν δύο σκίουροι επιβιβάστηκαν σε ένα βαγόνι και ο ένας αρνήθηκε να αποβιβαστεί.

Το γεγονός υπενθυμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή, ενώ δείχνει ότι ακόμα και τα πιο απίθανα σενάρια μπορούν να συμβούν στα 30.000 πόδια.

Loader