Πώς διαμορφώνεται η σειρά διαδοχής μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Πώς διαμορφώνεται η σειρά διαδοχής μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Η αλλαγή που θα γίνει στους τίτλους

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος, έγινε πλέον βασιλιάς. Και μαζί άλλαξε η σειρά διαδοχής για τον θρόνο.

Ο 74χρονος Κάρολος Γ’ είναι ο πρώτος με αυτό το όνομα που ανεβαίνει στον θρόνο από το 1685. ο μεγαλύτερος γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, έγινε πλέον ο πρώτος στη γραμμή διαδοχής, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αλλαγές στους τίτλους μελών της βασιλικής οικογένειας. 

Ο Ουίλιαμ δεν γίνεται αυτόματα πρίγκιπας της Ουαλίας, όπως ήταν ο βασιλιάς πλέον Κάρολος. Από τον πατέρα του κληρονόμησε τον τίτλο του δούκα της Κορνουάλης. Έτσι, πλέον ο ίδιος και η σύζυγός του, Κέιτ, θα είναι δούκας και δούκισσα αντίστοιχα, της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ. 

Δεύτερος στη γραμμή διαδοχής είναι ο μεγαλύτερος γιος του ζευγαριού. Ο πρίγκιπας Τζορτζ της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ, όπως είναι πια ο τίτλος του, έγινε 9 ετών στις 22 Ιουλίου. Αμέσως επόμενη είναι η αδελφή του, η 7χρονη Σάρλοτ, πριγκίπισσα της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ. Ο τέταρτος στη σειρά διαδοχής είναι ο μικρότερος αδελφός τους, ο 4χρονος πρίγκιπας Λιούις.  

Στην πέμπτη θέση της σειράς για τον θρόνο είναι ο πρίγκιπας Χάρι και αμέσως μετά ακολουθούν τα παιδιά που έχει αποκτήσει με την Μέγκαν Μαρκλ, ο Άρτσι και η Λίλιμπετ και στην όγδοη θέση βρίσκεται ο δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Άντριου. 

Στο μεταξύ, ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ και η επακόλουθη άνοδος του Καρόλου στον θρόνο φέρνει μια αλλαγή για τα δύο παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ. Με βάση το πρωτόκολλο που υιοθέτησε ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ το 1917, τα παιδιά και τα εγγόνια του μονάρχη αυτόματα δικαιούνται τον τίτλο του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας. 

Όταν γεννήθηκαν ο Άρτσι και η Λίλιμπετ, ήταν δισέγγονα της μονάρχη και όχι εγγόνια. Αν δεν θελήσει ο βασιλιάς Κάρολος να αποκτήσουν πριγκιπικό τίτλο τα δύο παιδιά, θα πρέπει να εκδώσει επιστολή που θα τροποποιεί το δικαίωμα αυτό του Άρτσι και της Λίλιμπετ. 

 

Πηγή 

 

Φωτογραφία: Getty Images

Loader