Πώς ένα νησί από αποικία καταδίκων κατάφερε να γίνει τουριστικό θέρετρο
Πλέον το επισκέπτονται επιστήμονες και τουρίστες
Από το 1919 έως το 2004, το νησί Κοΐμπα φιλοξενούσε μερικούς από τους πιο επικίνδυνους δολοφόνους και βιαστές του Παναμά, καθώς και χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που ονομάζονταν «los desaparecidos» (οι εξαφανισμένοι»).
Διάβασε Επίσης: George Floyd: 21 χρόνια κάθειρξη στον αστυνομικό που τον σκότωσε
Το νησί αποσυνδέθηκε από την ηπειρωτική χώρα πριν από περισσότερα από 12.000 χρόνια, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, και οι τελευταίοι γνωστοί αυτόχθονες κάτοικοί του που έφυγαν στα μέσα του 1500- το έκαναν ιδανικό μέρος για την ίδρυση μιας αποικία ποινικών στις αρχές του 20ου αιώνα. Στο νησί μετέφεραν τους κρατούμενους για να ζήσουν και τους υποχρέωσαν σε καταναγκαστική εργασία. Εκεί ζούσαν έως και 1.300 κρατούμενους, ο κύριος όγκος των οποίων ζούσε σε περίπου 30 γεωργικά στρατόπεδα απλωμένα σε όλο το νησί.
Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram
Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook
Το 2005, η Unesco ανακήρυξε το Εθνικό Πάρκο της Κοΐμπα και την Ειδική Ζώνη Θαλάσσιας Προστασίας της ως Μνημείο Φυσικής Παγκόσμιας Κληρονομιάς και αυτές τις μέρες η περιοχή προσελκύει τουρίστες που έρχονται να κάνουν κολύμβηση με αναπνευστήρα και να βουτήξουν στα κρυστάλλινα νερά του νησιού, μαζί με ρινοδέλφινα και γιγάντιους ιππόκαμπους.
Η Κοΐμπα αποκαλείται συχνά «τα Γκαλαπάγκος του Παναμά», χάρη στον μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών που έζησαν και ευδοκίμησαν εδώ όλα αυτά τα χρόνια με σχετικά μικρή ανθρώπινη παρέμβαση. Τον περασμένο Νοέμβριο, ερευνητές απέδειξαν στην πραγματικότητα ότι η Κοΐμπα συνδέεται με τα Γκαλαπάγκος μέσω ενός φυσικού «αγωγού» μήκους 900 μιλίων στον μανδύα της Γης.
Το νησί λειτουργεί ως καταφύγιο για τα πουλιά που δεν εμφανίζονται πλέον στην ηπειρωτική χώρα, όπως οι λοφιοφόροι αετοί, καθώς και ο τελευταίος σημαντικός πληθυσμός κόκκινων μακό του Παναμά. Τα νερά της φιλοξενούν 800 μοναδικά είδη ψαριών, 33 είδη καρχαριών και σχεδόν 20 είδη κητωδών, όπως οι φάλαινες και οι όρκες.