Πώς φυλάμε σωστά τις μάσκες προσώπου, στο σπίτι

Πώς φυλάμε σωστά τις μάσκες προσώπου, στο σπίτι

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές 

Οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει ένα καθημερινό κομμάτι της ζωής μας τον καιρό της πανδημίας του COVID-19. Ακριβώς όπως δεν θα φεύγαμε ποτέ από το σπίτι μας χωρίς τα κλειδιά, τηλέφωνο και πορτοφόλι, αυτό τον καιρό δεν πρέπει να φεύγουμε από το σπίτι χωρίς να έχουμε πάρει μαζί τη μάσκα μας.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει πάνω - κάτω από ποια υλικά πρέπει να είναι φτιαγμένη η σωστή μάσκα και πώς πρέπει να τη φοράμε. Γνωρίζουμε, όμως, τι πρέπει να κάνουμε όταν είμαστε στο σπίτι και δεν φοράμε μάσκα: Πώς την φυλάμε και την τακτοποιούμε; 

Η HuffPost Canada ζήτησε από ειδικούς για μολυσματικές ασθένειες να μοιραστούν συμβουλές για το πώς να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια τις μάσκες υφασμάτων στο σπίτι αλλά και πως να τη διαχειριζόμαστε όταν βρισκόμαστε εκτός και τυχαίνει να μην την φοράμε.

Ας σχεδιάσουμε ένα καθαρό, στεγνό μέρος για τις μάσκες μας

Αυτό μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό συρτάρι, ένα δοχείο με ελεύθερο στόμιο ή μια τσάντα. Ας κρατήσουμε τις μάσκες μακριά από άλλα αντικείμενα που αγγίζουμε συχνά πιθανόν με άπλυτα χέρια. Ο Πήτερ Σιν - Χονγκ, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φραντζίσκο, λέει στην HuffPost:

«Για παράδειγμα, δεν θα φυλούσα ποτέ (τις μάσκες) στο συρτάρι με τα εσώρουχα ή στο μέρος που υπάρχουν πετσέτες κουζίνας... Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αφήνει κανείς τις καθαρές μάσκες από ύφασμα σε μια περιοχή που δεν ”επισκέπτεται” συχνά ανθρώπινο χέρι».

«Αν δεν θυμόμαστε κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι να πάρουμε μαζί σας την μάσκα μας, (μια καλή ιδέα είναι) να την βάλουμε κάπου κοντά στην πόρτα του σπιτιού», λέει η Αμάντα Κάστελ, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Σχολικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Milken, του Πανεπιστημίου George Washington. Ας τις κρεμάσουμε σε γάντζους από τα λαστιχάκια τους ώστε να μπορούμε να πιάσετε ένα και να φύγετε.

Ωστόσο, αν επιλέξουμε να αποθηκεύσουμε τις μάσκες μας, ας φροντίσουμε να μην αναμειγνύουμε τις καθαρές μάσκες με τις βρώμικες. Ας ορίσουμε μια σακούλα ή ένα κάδο για τις χρησιμοποιημένες μάσκες ίσως με μια επισήμανση για να αποφύγουμε τη σύγχυση. Ή μπορούμε να τις πετάξουμε στον κάδο με τα άλλα βρώμικα ρούχα.

3333
Φώτο: Anna Shvets

Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις καθαρές μάσκες χωριστά για κάθε άτομο

«Εστιάζουμε στον COVID -19, αλλά υπάρχουν 300 άλλοι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα», λέει ο Σιν - Χονγκ. «(Το κρατήσουμε τις καθαρές μάσκες χωριστά για κάθε άτομο) είναι απλώς μια καλή πρακτική ελέγχου των λοιμώξεων. Εάν κάθε μέλος του σπιτιού χειριστεί το δικό του απόθεμα καθαρών μασκών (με δική του ευθύνη), αυτό μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης».

Βασικά, αν ένα από τα παιδιά μας κυνηγά με άπλυτα χέρια τον κάδο που βρίσκονται όλες οι μάσκες, δεν θα θέλουμε να τις μολύνει. Αλλά αν μπορούμε να διαχειριστούμε (σωστά) το να βρίσκονται όλες οι μάσκες της οικογένειας σε ένα μέρος, αυτό είναι εντάξει.

«Εναλλακτικά, μπορούμε να διατηρήσουμε όλες τις μάσκες της οικογένειας σε ένα μέρος, αλλά να ορίσουμε ένα μέλος της οικογένειας υπεύθυνο για την διανομή χρησιμοποιώντας πρακτικές πλύσης χεριών πριν από το χειρισμό των μασκών», δηλώνει επίσης ο ίδιος.

777
Φώτο: Engin Akyurt

Ας μεταφέρουμε τη μάσκα μας σε μια χάρτινη σακούλα όταν βρισκόμαστε εν κινήσει.

Ας μην πετάξουμε την μάσκα μας απευθείας στο πορτοφόλι, την τσέπη ή το σακίδιό μας όπου θα μπορούσε να βρεθεί υγρό, ή να έρθει σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. 

Αντ ’αυτού, με καθαρά χέρια, ας τοποθετήσουμε πρώτα την μάσκα σε μια καθαρή χάρτινη σακούλα. (Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μια πλαστική σακκούλα - φερμουάρ). Στη συνέχεια, μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην τσάντα σας αν θέλουμε.

«Ας σκεφτούμε να την μεταφέρουμε σε μια μικρή σακούλα που μπορεί να είναι κλειστή ώστε να παραμένει καθαρή, στεγνή και να μην υποστεί ζημιά», λέει η Κάστελ.

Όταν πρέπει να φορέσουμε την μάσκα, να την χειριζόμαστε πάντα από τα λαστιχάκια (και φυσικά με καθαρά χέρια). Ας αποφύγουμε να αγγίξουμε το εσωτερικό μέρος της μάσκας που αγγίζει το πρόσωπό μας, αυτό που ο Σιν - Χονγκ αναφέρεται ως «εσωτερικό ιερό».

Εάν πρέπει να βγάλουμε προσωρινά την μάσκα ενώ είμαστε εκτός - ίσως σε ένα εστιατόριο ή σε στάσεις ενώ εκτελούμε εργασίες - ας την διπλώσουμε στην μέση κι ας την τοποθετήσουμε σε μια καθαρή σακκούλα. Μερικοί ειδικοί προτείνουν να τη διπλώσουμε έτσι ώστε το εσωτερικό μέρος που αγγίζει την μύτη και το στόμα να βλέπει προς τα μέσα, ενώ άλλοι προτείνουν να το διπλώσουμε αντίθετα με τα εξωτερικά άκρα το ένα προς το άλλο.

«Ανεξάρτητα από το αν κάνουμε το ένα ή το άλλο, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την μάσκα καθαρή και να πλύνουμε τα χέρια μας πριν και μετά το χειρισμό για να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης».

Να μην ξεχνάμε να πλένουμε την μάσκα μας συχνά

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μπορούμε να φοράμε ξανά την ίδια μάσκα υφάσματος πολλές φορές σε μια μέρα, αρκεί να μην είναι βρεγμένη, λερωμένη ή σχισμένη. Άλλοι λένε ότι πρέπει να βάλουμε μια χρησιμοποιημένη μάσκα στο πλυντήριο μετά από κάθε φορά που τη φοράμε και να φορέσουμε μια άλλη εάν βγούμε ξανά έξω.

«Απλά να την βάλουμε στο πλυντήριο με τα άλλα άπλυτα και να την πλύνουμε με ζεστό νερό - αυτό είναι πολύ καλό», λέει ο Σιν - Χονγκ. «Ας την στεγνώσουμε στον ήλιο ή σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν πλένουμε τη μάσκα στο χέρι, να βεβαιωθούμε ότι την έχουμε βυθίσει σε διάλυμα λευκαντικού για πέντε λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλύνουμε με νερό».

ewew
Φώτο: Karolina Grabowska

Οι ιατρικές μάσκες δεν πλένονται. Θα πρέπει να απορρίπτονται μετά την κάθε χρήση.

«Και το πιο σημαντικό είναι ότι η χρήση καλύμματος προσώπου πρέπει πάντα να γίνεται σε συνδυασμό με άλλα προληπτικά μέτρα, όπως η υγιεινή των χεριών και οι κοινωνικές αποστάσεις», καταλήγει ο Σιν - Χονγκ.

Πηγή

Loader